Violoniștii 𝗪𝗼𝗻𝗷𝗶 𝗞𝗶𝗺-𝗢𝘇𝗶𝗺 𝘀̦𝗶 𝗭𝗶𝘆𝘂 𝗛𝗲, doi artiști excepționali de la 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗠𝗼𝘇𝗮𝗿𝘁𝗲𝘂𝗺 𝗱𝗶𝗻 𝗦𝗮𝗹𝘇𝗯𝘂𝗿𝗴, printre care și 𝗧𝗮̂𝗻𝗮̆𝗿𝘂𝗹 𝗠𝘂𝘇𝗶𝗰𝗶𝗮𝗻 𝗮𝗹 𝗔𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝟮𝟬𝟭𝟰, 𝗱𝗲𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗘𝘂𝗿𝗼𝘃𝗶𝘀𝗶𝗼𝗻 (Ziyu He), vin la Cluj-Napoca pentru a concerta împreună cu violoncelistul 𝗠𝗮𝗸𝗰𝗶𝗺 𝗙𝗲𝗿𝗻𝗮𝗻𝗱𝗲𝘇 𝗦𝗮𝗺𝗼𝗱𝗮𝗶𝗲𝘃 și pianista 𝗠𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂, inițiatorii 𝗦𝘁𝗮𝗴𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗖𝗮𝗺𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂-𝗙𝗲𝗿𝗻𝗮𝗻𝗱𝗲𝘇 & 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝘀, 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗱𝗲 𝗿𝗲𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗮𝗹 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗰𝗹𝗮𝘀𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮.
𝗔𝗥𝗧𝗜𝗦̦𝗧𝗜:
𝗭𝗶𝘆𝘂 𝗛𝗲, vioară ::: Universitatea Mozarteum din Salzburg
𝗪𝗼𝗻𝗷𝗶 𝗞𝗶𝗺-𝗢𝘇𝗶𝗺, violă ::: Universitatea Mozarteum din Salzburg
𝗠𝗮𝗸𝗰𝗶𝗺 𝗙𝗲𝗿𝗻𝗮𝗻𝗱𝗲𝘇 𝗦𝗮𝗺𝗼𝗱𝗮𝗶𝗲𝘃, violoncel ::: Conservatorul Regal din Anvers, Belgia
𝗠𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂, pian ::: Conservatorul Regal din Anvers, Belgia
𝗔𝗦𝗖𝗨𝗟𝗧𝗔̆𝗠:
𝗟𝘂𝗱𝘄𝗶𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗲𝘁𝗵𝗼𝘃𝗲𝗻
Trio de coarde op.9, nr.3
𝗙𝗿𝗮𝗻𝘇 𝗦𝗰𝗵𝘂𝗯𝗲𝗿𝘁
Notturno în Mi bemol Major op. 148
Pauză
𝗚𝗮𝗯𝗿𝗶𝗲𝗹 𝗙𝗮𝘂𝗿𝗲́
Cvartet cu pian nr. 2 în sol minor op. 45
🎟️ 𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿𝗮̆ cu rezervare
Concertul completează o serie de masterclass-uri oferite de cei patru artiști tinerilor muzicieni și instrumentiști în formare din Cluj-Napoca. Proiectul 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗫𝗬𝗭 𝗚𝗲𝗻. continuă și în zilele următoare cu noi masterclass-uri, urmate de concerte în 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 (21-22 septembrie), 𝗠𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗶𝘂𝗰 (23-24 septembrie) și 𝗕𝗿𝗮𝘀̦𝗼𝘃 (25-26 septembrie). Participarea la masterclass este gratuită, iar înscrierile se mai pot face până la data de 13 septembrie.
𝗙𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗺𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗰𝗹𝗮𝘀𝘀
:: 𝗭𝗜𝗬𝗨 𝗛𝗘 ::
Are numai 25 de ani și este deja unul dintre cei mai tineri soliști, care au cântat vreodată împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Avea 18 ani când și-a făcut debutul alături de această orchestră de clasă mondială, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, la Musikverein, în 2017.
În anul precedent, tânărul violonist a câștigat atât Competiția Internațională „Mozart” din Salzburg, cât și Competiția „Yehudi Menuhin” de la Londra, iar în 2014 a fost desemnat Tânărul Muzician al Anului.
Ziyu He a început studiul viorii la vârsta de cinci ani, în China natală, sub îndrumarea maestrului Xiangrong Zhang. Și-a continuat pregătirea muzicală la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde urmează în prezent studii postuniversitare la vioară, cu Benjamin Schmid și Paul Roczek, și la violă cu Thomas Riebl.
Ziyu He folosește în concertele sale o vioară realizată de Andrea Guarneri, în anul 1688, și o violă Giuseppe Guadagnini, datată din 1797, două instrumente prețioase, care i-au fost puse la dispoziție de sponsori privați.
:: 𝗪𝗢𝗡𝗝𝗜 𝗞𝗜𝗠 𝗢𝗭𝗜𝗠 ::
S-a născută în Seoul, Coreea de Sud. A început studiul viorii cu Prof. Li-Song. Între 1989 și 1991 a primit lecții private cu Prof. Max Rostal, după care și-a continuat studiile la Conservatorul din Berna, la clasa Prof. Igor Ozim, unde a obținut diploma de solist cu distincție în 1994.
În prezent este cadru didactic al Universității Mozarteum din Salzburg, unde predă propria clasă de vioară, începând cu anul 2003. Până atunci, a predat la Hochschule für Musik din Viena și Hochschule für Musik din Berna, în calitate de asistent al Prof. Igor Ozim. De asemenea, în portofoliul său didactic se înscriu și Universitatea de Arte din Graz, cât și Universitatea Privată Gustav Mahler cu care a colaborat în calitate de profesor asociat.
𝗪𝗢𝗡𝗝𝗜 𝗞𝗜𝗠 este laureată a mai multor competiții naționale și este totodată câștigătoarea premiului Federației Cooperativelor Migros.
A concertat în calitate de solistă alături de Orchestra Simfonică din Seoul, Orchestra Simfonică din Berna, Orchestra Simfonică a Radioului din Moscova, dirijată de Vladimir Fedosejev, Orchestra de Cameră din Zurich, dirijată de Howard Griffiths, Orchestra Națională de Cameră din Ungaria, Academia Germană de Cameră Neuss, Filarmonica Slovenă.
Ca muzician de cameră, 𝗪𝗢𝗡𝗝𝗜 𝗞𝗜𝗠 a concertat la festivaluri precum Herbsttöne Salzburg, Mattseer Diabellisommer, Festivalul Ljubljana și Festivalul Thomas Mann din Lituania etc.
:: 𝗠𝗔𝗞𝗖𝗜𝗠 𝗙𝗘𝗥𝗡𝗔𝗡𝗗𝗘𝗭 𝗦𝗔𝗠𝗢𝗗𝗔𝗜𝗘𝗩 ::
Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneză, Makcim Fernandez Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic, China și a susținut concerte în săli de renume precum BOZAR (Palais des Beaux Arts), Flagey în Bruxelles, De Bijloke în Gent, De Singel în Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) și Palacio de Bellas Artes din Mexic.
În decursul carierei sale a interacționat cu muzicieni precum Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy și a colaborat cu dirijori recunoscuți cum sunt Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor și Alexandre Myrat.
Între anii 2015 și 2023 a fost solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Pe lângă activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev susține concerte de muzică de cameră, în calitate de invitat, dar și de organizator. În 2016, împreună cu pianista Monica Florescu, a fondat în Sibiu Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, o stagiune care devenit un proiect de referință pentru muzica de cameră din România.
Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cât și aranjamente și compoziții proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat a doua producție originală intitulată „Fragile”, având la bază muzica lui George Enescu.
:: 𝗠𝗢𝗡𝗜𝗖𝗔 𝗙𝗟𝗢𝗥𝗘𝗦𝗖𝗨 ::
Născută în București, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar și ca muzician de cameră, susținând concerte în toată lumea.
Debutează la 8 ani, pe scena Ateneului Român, ca laureată a concursurilor naționale. Absolventă a două universități de muzică (din București și din Anvers, Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe țări, precum Belgia, România și Mexic.
Fondează în 2002, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, „Spirale Piano Trio”, o formație de muzică de cameră, care desfășoară o intensă activitate pe plan internațional.
Este laureată a unor competiții internaționale printre care Concursul Internațional „Lorry Wallfish” și Premiul „George Enescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de G. Enescu, precum și Premiul „Remember Enescu” în cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalistă a Concursului „Maria Canals 55th Internațional Competition” în Barcelona. Între anii 2012-2014 este invitată în Mexic, ca membră a juriilor internaționale pentru concursuri de pian și muzică de cameră.
Efectuează înregistrări pentru Radio România (București), concertează live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa (Mexic) și înregistrează un CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda cu grupul „Spirale Piano Trio”.
Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solist instrumentist. Tot în 2015, inițiază, împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez and Friends”, la Sibiu, un proiect de referință pentru muzica de cameră din România.
______
𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙓𝙔𝙕 𝙂𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 este un proiect organizat de Asociația Florescu – Fernandez & Friends, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶: Forumul German Sibiu, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Orchestra de Cameră Ciuc, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”