Cristi Pogăcean | Five Easy Pieces

Cristi Pogăcean | Five Easy Pieces

Five Easy Pieces
Cristi Pogăcean
9 – 28 noiembrie
Vernisaj: 9 noiembrie, 18:00

“Five Easy Pieces“ – titlul expoziţiei – este şi numele unui film din anii `70. Personajul jucat de Jack Nicholson e un fost pianist care cândva promitea să ajungă departe, orice ar însemna pentru fiecare noţiunea de „departe“ – iar undeva pe drum s-a pierdut (nu contează atât de mult amănuntele particulare, unde/cum/de ce).

Titlul filmului vine de la exerciţiile de pian pe care personajul le cânta în copilărie (Bach, Chopin şi Mozart), iar gustul amar care îţi rămâne e legat de prăpastia dintre ce-ar fi putut să devină tânărul pianist şi viaţa lui prezentă. Nu cred că mă hazardez spunând că mulţi artişti se pot regăsi în acest scenariu sau destin. Amintesc că în urmă cu câţiva ani, în plină faimă, Pogăcean a decis să dispară aproape total din lumea artistică – dar doar aici se poate găsi o asemănare cu personajul din film, pentru că artistul nu s-a pierdut, n-a fost uitat şi în mod cert nu s-a ratat.

Cele cinci lucrări ale lui Cristi Pogăcean sintetizează concepte legate, printre altele, de timp, formă şi percepţie. Aparenta simplitate a obiectelor lui Pogăcean se infiltrează în mintea privitorului direct, cu impact, nu doar prin estetica curată, contemporană, ci şi prin poveste, semnificaţie. Manevrând simboluri uşor de recunoscut la nivel universal, extrase din istorie/prezent, artă, cultura populară, Cristi Pogăcean pune în faţa privitorului sinteza unor idei strâns ancorate în societatea contemporană.
Alina Andrei

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This