Loading Evenimente

« All Evenimente

Déluge | Hortensia Mi Kafchin, Flaviu Rogojan

14 May, 5:00 pm - 27 June, 9:00 pm

deluge zina gallery

Deluge
14.05 – 27.06.2021
Hortensia Mi Kafchin
Flaviu Rogojan
___

Zina Gallery
str. Axente Sever 14 A
Cluj-Napoca, România

Vernisaj: 14.05.2021, 5pm-9pm

_____

Imaginarele acvatice par să dirijeze viziunea noastra asupra lumii. Ele zac în vastitatea oceanelor din care a apărut, odată, viața și pe suprafețele sclipitoare care cuprind ceea ce încă numim ‘planeta albastră’ – a noastră Terra. Un potop [fr. déluge] este un puternic instrument de creare a universurilor ficționale și a narațiunilor despre o forță care transformă mediul înconjurător. Împrumutat din franceza veche, cuvântul 𝘥𝘦́𝘭𝘶𝘨𝘦 se situează între 𝘪𝘯𝘶𝘯𝘥𝘢𝘵̦𝘪𝘦 și 𝘥𝘪𝘭𝘶𝘢𝘳𝘦, o 𝘳𝘦𝘷𝘢̆𝘳𝘴𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘱𝘳𝘦𝘢𝘱𝘭𝘪𝘯 și, în final, lasă urme afective.
Mai mult decât o simplă inundație localizată, imaginea unui déluge scufundă lumea, transformând-o într-un habitat cu totul diferit. Din adâncurile întunecate, plutesc spre suprafață perspective alternative. Revizitând vremuri antice, când zona geografică a Clujului făcea parte din fundul Mării Tethys, expoziția aduce împreună doi artiști locali care se folosesc de metafore acvatice pentru a deșira timpul, navigând prin diferite temporalități. Fascinația comună a Hortensiei Mi Kafchin și a lui Flaviu Rogojan – cadrele subacvatice -, reflectă, în același timp, asupra unui narativ puternic al generației lor – „marea informațională” care ne înconjoară și ne îneacă, uneori, viața de zi cu zi. Kafchin și Rogojan sunt legați la un nivel foarte personal de multiple straturi ale scenei de artă contemporană din Cluj, un oraș fără ieșire la mare, de unde se lansează într-o călătorie maritimă.
Lucrările Hortensiei Mi Kafchin reflectă asupra acestei bucăți de pământ proxim, care face parte din fostul subsol submarin și asupra istoriilor artei și lumilor artei scufundate sub presiunea apelor tenebroase. Multiplele straturi care desemnează timpuri geologice sunt readuse la suprafață în timp ce temporalitățile umane disparate se dezvăluie. Fie scufundate sau acoperite prin revărsare, decorurile umane se transformă în relicve și devin parte a unui ecosistem acvatic, ce caută să explice sau să recheme memorii individuale sau colective. Astfel, apa devine un mediu mnemonic care, prin calitățile sale chimice, alterează și transformă materia atinsă și istoriile revizitate.
Versiunea conceptuală a unui 𝘤𝘳𝘰𝘴𝘴𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘧𝘢𝘯𝘧𝘪𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯 a lui Flaviu Rogojan abordează lumile acvatice dintr-un alt unghi. Seria de lucrări au ca punct central antagonistul reprezentat ca un lichid întunecat dintr-o animație din ‘90, care a fost difuzată pentru scurt timp pe Cartoon Network, numită „Pirații apei întunecate” [en. 𝘗𝘪𝘳𝘢𝘵𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘋𝘢𝘳𝘬 𝘞𝘢𝘵𝘦𝘳]. Lucrările lansează posibilitatea ca acest lichid întunecat și conștient să poată fi același cu conștienta, dar indescifrabila planetă-ocean din romanul 𝘚𝘰𝘭𝘢𝘳𝘪𝘴, de Stanisław Lem. La intersecția improbabilă a diferitelor 𝘧𝘢𝘯𝘥𝘰𝘮𝘴, posibilitatea unei conștiințe acvatice ilustrează o nouă perspectivă în căutarea miraculosului. Împrumutând din cartea de reguli ale unui joc RPG, lucrările acționează precum fișele de personaje pregătite pentru o misiune în adâncurile subacvatice, cu scopul de a înțelege forța transformativă a oceanului.
În cavitățile unor puncte întunecate atât de incognoscibile, alte ființe conștiente își negociază povești ale existenței.
____
𝗛𝗼𝗿𝘁­𝗲𝗻𝘀𝗶𝗮 𝗠𝗶 𝗞𝗮𝗳𝗰𝗵𝗶𝗻 (n. 1986) lucrează și locuiește în Berlin. În 2010 a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde s-a specializat în ceramică, sticlă și metal. Kafchin a lucrat apoi ca asistentă a pictorului Adrian Ghenie, al cărui studio l-a preluat ulterior. La fel ca Ghenie, ea a aparținut unei rețele independente de artiști locali care și-au desfășurat activitatea în Fabrica de Pensule și care au avut în comun pregătirea tehnică tradițională și cunoștințele aprofundate despre istoria artei.
Hortensia Mi Kafchin, care a crescut într-un corp masculin cu numele Mihuț Boșcu Kafchin și în prezent trece la propriul gen, folosește acest canon pentru a exprima construcții personale și alte construcții de gen și identitate.
Tânăra artistă a dobândit în timp vizibilitate în rândul publicului internațional. După expoziții personale la Cluj, Stockholm, Los Angeles, Paris și Budapesta, Muzeul Național de Artă Contemporană din București a organizat un spectacol major al operei sale în toamna anului 2016. Kafchin a participat, de asemenea, la numeroase expoziții de grup, inclusiv la Muzeul de Arte Aplicate la Viena (2015), Espace Culturel Louis Vuitton din Paris (2013), Bienala de la Praga (2013) și La Triennale din Paris (2012).
___
𝗙𝗹𝗮𝘃𝗶𝘂 𝗥𝗼𝗴𝗼𝗷𝗮𝗻 (n.1990) este artist și curator din Cluj-Napoca. Este preocupat de diferite aspecte care provin din lumea stratificată în care trăim și utilizează în acest sens referințe din tehnologie, filme, jocuri video și cultura online, navigând în spații online și offline în egală măsură. Amestecând informații nesigure sau obscure și povești provenind din zona obsesivă a celor care cercetează un domeniu până la epuizarea lui, dar în același timp fiind inspirat de strategiile artei conceptuale, Flaviu împletește în proiectele propuse diferite narațiuni și ficțiuni.
Este membru al colectivului curatorial Aici Acolo, al proiectului de galerie pop up care transformă spații nefolosite sau abandonate din Cluj în spații temporare de artă. Flaviu Rogojan este co-fondator al Off Season, o rezidență de cercetare artistică într-o mică stațiune din Albania, focalizată pe turism critic și reimaginarea unor perspective maritime.
Expoziții recente: The Museum Affair, Fabrica de Pensule, Cluj (RO), Media Art Festival Arad, Kinema Ikon (RO), Hax!, Galerie Klubovna, Brno (CZ), Nature/Nature, Kunstverein Niederösterreich, Viena (AT), From Within, Pilot, Fabrica de Pensule, Cluj (RO), Inter-structures, City Gallery Kunstverein Wolfsburg, Wolfsburg (DE) Raygun, Camera K’Arte, Tg Mureș (RO), Does looking at a picture of the sun hurt your eyes?, Obroncow Stalingradu, Szczecin (PL), Dear Money, Viennafair, Viena (AT) E nevoie de un titlu?, Salonul de Proiecte, București (RO).
De asemenea, este membru fondator și face parte din colectivul curatorial Aici Acolo, un proiect de galerie pop-up din România care transformă spațiile neutilizate sau abandonate în spații de artă temporare pentru tinerii artiști.

Details

Start:
14 May, 5:00 pm
End:
27 June, 9:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/2802772920035001/

Locație

Zina Gallery
Str. Axente Sever 14 A
Cluj-Napoca, Cluj 400000 Romania

Organizator

Zina Gallery
Share This