Loading Events

« Calendar

  • This eveniment has passed.

Don Quijote de Ludwig Minkus

9 Mai, 6:30 pm - 8:45 pm

Detalii

Data:
9 Mai
Interval orar:
6:30 pm - 8:45 pm
Events Category:
Tag-uri:
RSVP:
https://www.facebook.com/events/1734880189904304

Locație

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Piaţa Ştefan cel Mare, Nr. 2-4
Cluj-Napoca,
+ Google Map
Don Quijote de Ludwig Minkus

DON QUIJOTE
DON QUIXOTE
LUDWIG MINKUS

Vârsta recomandată: 7+

DISTRIBUȚIE

Dirijor: Cristian Sandu
Regia și Coregrafia, după coregrafia clasică de Marius Petipa: Felicia Șerbănescu
Scenografia: Valentin Codoiu

Distribuție în curs de stabilire

Orchestra, Soliștii și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Un grup de elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ,,Octavian Stroia” Cluj-Napoca

Preluare coregrafie: Pavel Rotaru
Regie scenă culise: Cristina Albu

DESCRIERE

Balet în două acte și un prolog, inspirat din romanul cu același nume de Miguel de Cervantes

Romanul Don Quijote al lui Cervantes, publicat în două volume (1605, 1615), este recunoscut și astăzi drept cea mai influentă dintre scrierile Secolului de aur spaniol. A stat la baza mai multor producții de balet semnate de Hans Hilverding (Viena, 1740), faimosul Jean Georges Noverre (Viena, 1768), Charles Didelot (Sankt Petersburg, 1808), Paul Taglioni (1839, Berlin) sau Salvatore Taglioni (Torino, 1843). Versiunea de la Balșoi a baletului Don Quijote (1869) realizată prin colaborarea coregrafului Marius Petipa (1818-1910) și a compozitorului austriac Ludwig Minkus (1827-1917) s-a bucurat însă de un succes atât de mare la Moscova, dar și la Sankt Petersburg, încât Minkus a fost ulterior numit compozitorul oficial al Baletului Imperial din Sankt Petersburg. Semnificativă pentru ipostaza modernă a lucrării muzical-coregrafice a fost montarea din 1966 a lui Rudolf Nureev (1938-1993) destinată baletului Operei din Viena, urmată și de alte producții cu același titlu la Zürich (1979), Paris (1981), Peking (1981), Tokyo (1985), Milano (1987) ș.a.

Într-adevăr, ritmicitatea și farmecul melodic al muzicii lui Ludwig Minkus s-au potrivit perfect cu scenariul comic care îi are în centru pe îndrăgostiții Kitri și Basil, dar și pe Don Quijote. Cucerit de frumusețea lui Kitri, în persoana căreia o vede pe Dulcineea – domnița din visele sale – Don Quijote pornește în căutarea fetei, după ce aceasta fuge de acasă împreună cu Basil, pentru a nu fi despărțiți de tatăl ei. Șiretlicul prin care cei doi tineri, împreună cu Don Quijote, îl determină pe Lorenzo – tatăl lui Kitri – să le accepte căsătoria, nu umbrește câtuși de puțin veselia generală din interiorul tavernei unde se refugiaseră îndrăgostiții. ,,Vicisitudinile” la care este supusă relația cuplului sunt depășite cu seninătate, iar povestea celor doi se încheie cu o strălucitoare petrecere de nuntă. În schimb, Don Quijote – cavalerul rătăcitor, pornit în călătorie alături de scutierul său, Sancho Panza, un cal și un măgar, devenit legendă între timp ca urmare a faptelor sale vitejești, se strecoară neobservat printre oaspeții de seamă ai mirilor…

Vă așteptăm cu drag să luați parte la aventură!

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20.45

Comentarii:

Sus
x

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.

Accept Refuz