Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.

Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti

2 February, 2020, 6:30 pm - 9:00 pm

ELIXIRUL DRAGOSTEI
L’ELISIR D’AMORE
GAETANO DONIZETTI

DISTRIBUȚIE

Dirijor: Adrian Morar
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)

Adina: Lucia Bulucz
Nemorino: Liviu Iftene (invitat)
Belcore: Geani Brad
Dulcamara: Cristian Hodrea
Giannetta: Oana Trîmbițaș
Notarul: Alin Barna

Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Acompaniamentul recitativelor: Lelia Serafinceanu

Dirijor cor: Corneliu Felecan
Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor
Regie scenă culise: Cristina Albu

DESCRIERE

Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen

Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe

Vârsta recomandată: 10+

Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.

Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.

Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria.

Details

Date:
2 February, 2020
Time:
6:30 pm - 9:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/463637434334325/

Locație

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Piaţa Ştefan cel Mare, Nr. 2-4
Cluj-Napoca, 400081 Romania
+ Google Map
Phone:
0264 592 976
Website:
https://operacluj.ro
Share This