Elmar Lemes Nothing happened

Elmar Lemes / Nothing happened

Elmar Lemes / Nothing happened

Elmar Lemes / Nothing happened
30 mai -16 iunie
Vernisaj: 30 mai, 7 pm

“On this site in 1897 nothing happened” scrie pe o placă metalică de pe un trotuar din New York (Jackson Heights, Queens ). Există mai multe plăci cu „nothing happened“ răspândite prin SUA, nu mai contează unde şi de ce. Nu e important. În cazul acesta ne interesează doar cea de pe Jackson Heights. Inevitabil, precizarea „nu s-a întâmplat nimic“ atrage mai mult atenţia asupra locului de altfel banal, şi cumva ştii că „nimic“ în cazul acesta înseamnă mereu „ceva“.

Din 1998 Elmar Lemes se întoarce în fiecare an în New York, unde locuieşte de fiecare dată câteva luni, într-o casă în faţa careia este trotuarul cu placa metalică. La doar cateva străzi distanţă e şi casa lui Louis Armstong. De fiecare dată când e acolo fotografiază cântăreţi de jazz, merge la concerte prin Harlem şi locuri de care nu mai auzisem înainte şi probabil că nu o să le văd niciodată. De la Elmar Lemes mai ştiu tot felul de poveşti legate de cântăreţii pe care i-a întâlnit în culise, despre portarul clădirii în care locuia Lou Reed, despre ceafa lui Bruce Willis fotografiată în timp ce cânta la muzicuţă sau despre cum arăta Norah Jones înainte de un concert ţinut la Apollo Theater.

Mereu are ceva de povestit. Important? Habar nu am. Ştiu totuşi că Elmar Lemes mereu are senzaţia de „nothing happened since 1998“ la nivel personal. E mult de discutat despre ce înseamnă nimic şi ce înseamnă ceva, la fel cum se poate dezbate la nesfârşit care sunt fotografiile care „nu spun nimic“ şi cele care „spun ceva“. Pentru mine fotografiile din Jackson Heights, Queens – care nu arată concret ce am spus mai sus – înseamnă Elmar Lemes, jazz, Miles Davis, Keith Jarrett, Paul Auster, cafea proastă/cafea bună, certuri şi împăcări între oameni pe care n-o să-i cunosc în realitate, coada de la MOMA, Edward Hopper, un pic de Bukowski, Patti Smith, de fapt tot felul de amintiri (ale lui) mai mult sau mai puţin banale din New York-ul în care n-am fost niciodată.

Alina Andrei

BIO
Elmar Lemes trăieşte şi lucrează în München (Germania) şi New York (SUA), unde fotografiază cântăreţi de jazz şi actori de teatru şi film.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This