ExpoMaraton #1 Călin-Ștefan Dumitrașcu Vanessa Singenzia

ExpoMaraton #1: Călin-Ștefan Dumitrașcu / Vanessa Singenzia

ExpoMaraton #1: Călin-Ștefan Dumitrașcu / Vanessa Singenzia

• Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, ediția a IX-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca •

#1: 7 Mai 2019, ora 19.00, Galeria Casa Matei Corvin
► votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului
[info] https://www.facebook.com/ExpoMaraton | expomaraton.ro
[social media #] #expomaratoncluj #uadcluj #uadinspira

↕ Detalii despre expoziții și concepte

“Aether” – Călin-Ștefan Dumitrașcu

“AETHER” (Eter) impune atmosfera ca element esențial in structura spațiilor create, o atmosferă ce reușește să contureze un loc și devine suficientă în definirea acestuia. Se prezintă o lume nepopulată în care omul poate fi acceptat doar ca privitor.

Obișnuința cu un mediu intens modelat de om și contactul permanent cu artificialul conturează, într-un mod antitetic, un caracter utopic peisajelor prezente în această serie.

Geneza picturillor este diversă, începe cu schițe făcute după natură, introspecție sau rememorarea imaginilor considerate conținătoare de potențial estetic. Imaginea explicită și obiectivă elimină proiecția mentală a peisajului perceput în trecut. Această proiecție este reconstruită în timp de propriile emoții, de capacitatea selectivă a memoriei și de alte vehicule ce acționează până în clipa reprezentării ei ca viitoare creație artistică.

Amintirea unei imagini devine atât de vagă iar impetuozitatea reprezentării ei atât de necesară încât figurația dispare aproape complet. Din aceasta rămân doar câteva elemente transpuse gestual și iluzia reconstruirii unei atmosfere contemplate cândva. Astfel, reperul figurativ este incert sau doar vag sugerat. Lucrările născute în aceste condiții se constituie ca o esențializare. Spațiul se dematerializează , devine cvasieteric iar trimiterile la natură sunt doar aluzive.

——————–

“Stage Playground” – Vanessa Singenzia

Ne amintim cu toții cum era când eram copii și ne detașam complet de lumea exterioară pășind parcă într-o cu totul alta, care era chiar la îndemâna noastră. Aparent fantastică, această era de fapt, aproape tot timpul, alcătuită în întregime din detalii complet ignorate. Modul în care ajungem să ne stabilim prioritățile, pe măsură ce ne maturizăm ne face să uităm de lucrurile simple din viață și pierdem din vedere detalii de formă,culoare sau texturi, care au puterea, la fel că și când eram mici, să ne scoată din lumea această rigidă pe care ne-am creat-o și să ne facă din nou fericiți pentru o perioadă de timp.

Stage Playground dorește creearea unui mediu sedativ prin care să aducă publicul în rol principal oferindu-i acestuia posibilitatea de observare și concentrare a atenției asupra unor detalii că cele mai sus menționate, iar în felul acesta să îi permită transpunerea în lumea pe care tocmai am amintit-o.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This