Loading Evenimente

« Calendar

  • This eveniment has passed.

ExpoMaraton #2: Georgiana Feidi / Ionela Blaj

9 May, 2019, 7:00 pm - 9:00 pm

ExpoMaraton #2 Georgiana Feidi Ionela Blaj

• Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, ediția a IX-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca •

#2: 9 Mai 2019, ora 19.00, Galeria Casa Matei Corvin
► votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului
[info] https://www.facebook.com/ExpoMaraton | expomaraton.ro
[social media #] #expomaratoncluj #uadcluj #uadinspira

↕ Detalii despre expoziții și concepte

“Visible in invisible” – Georgiana Feidi

Decontextualizez, apoi reconstruiesc elemente care au rolul de a ilustra fascinația legată de spațiu-timp, autocunoaștere și mister. Acest proces îl percep ca pe o călătorie interioară într-o continuă schimbare, o călătorie fluidă. Chimic, materia este într-o transformare continuă.

În procesul artistic, interacțiunea dintre substanțele fotografice și reacțiile chimice ce se produc sunt întâmplări care sunt ca niște “experimente”. Rezultatul nu se cunoaște până când nu este finalizat. Aici își fac loc greșelile, încercările/reîncercările, compunerea/descompunerea.

Felul în care suportul imaginii procesată chimic are nevoie de timp pentru a acționa și astfel evolua înspre un produs final (sau nu) este esențial în aceste “experimente”. Astfel, din punct de vedere metaforic și chiar chimic, elemente din imaginile fotografice pot fi percepute ca niște organisme vii care își lasă amprenta.

——————–

“Harlequin” – Ionela Blaj

Arlechino este numele dat de comedia italiană unui personaj aparte, cu o istorie ce pare să fi început încă din perioada faraonilor și care a supraviețuit sub diferite forme până în zilele noastre: bufonul. Dincolo de aparențele comice, măscăriciul întruchipează un fel de conștiință ironică, este o parodie a persoanei, a eului, care trădează multiplicitatea, nestatornicia ființei, exprimă cealaltă față a realității,aceea pe care încercăm de obicei să o ascundem după un paravan personalizat al demnității. În perioada sa de glorie,bufonul era de regulă întâlnit în compania regilor, având în ultimă instanță scopul de a exprima pe un ton glumeț lucrurile cele mai grave – astfel, nici persoana regelui nu era scutită de această critică voalată, și nu o singură dată salvatoare de vieți.

Deși veșmântul este un articol ce are ca prim scop acela de a acoperi, a avut totodată și dintotdeauna o altă funcție, aceea de a exprima, arăta apartenența la o societate,la o epocă, la o credință, poate transmite o idee, poate arăta deținerea unei funcții, poate vorbi despre o stare interioară,despre anumite trăsături sau experiențe ale unei presoane, etc. Regele, preotul, bufonul, soldatul, medicul, mireasa, îndoliatul, toate aceste poziții au cerut o înveșmântare caracteristică.

Astfel, mi-am imaginat că specificitatea personajului ar putea la fel de bine sugerată – masca sa neagră a fost transformată într-un tumult de pliuri negre, hainele, confecționate de regulă din bucăți de țesătură albe și negre sau având culori diferite într-un un joc dezordonat și contrastant de culori, forme și materialitați. În final, doresc ca ansamblul expozițional, care alătură picturii forme de instalație sa fie privit ca întreg, această ultimă alăturare transformându-se simbolic într-un fel de joc al arlechinului, un arlechin contemporan.

Detalii

Data:
9 May, 2019
Interval orar:
7:00 pm - 9:00 pm
RSVP:
https://www.facebook.com/events/2300479810221053/

Locație

Expo Maraton Cluj/ UAD
Str. Matei Corvin nr. 6, Cluj-Napoca + Google Map
View Locație Website

Următoarele evenimente

Share This