fbpx
ExpoMaraton #4 Alexandra Vasilescu Maria - Laura Șonfălean

ExpoMaraton #4: Alexandra Vasilescu / Maria – Laura Șonfălean

ExpoMaraton #4: Alexandra Vasilescu / Maria – Laura Șonfălean

• Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, ediția a IX-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca •

#4: 16 Mai 2019, ora 19.00, Galeria Casa Matei Corvin
► votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului
[info] https://www.facebook.com/ExpoMaraton | expomaraton.ro
[social media #] #expomaratoncluj #uadcluj #uadinspira

↕ Detalii despre expoziții și concepte

“Ephemeridae” – Alexandra Vasilescu

Intimitate şi identitate. Pierderea identităţii subsumată pierderii intimităţii. Antiteza claustrare-libertate.

Virtualul uniformizează. Uniformizarea virtuală a identităţii prin intermediul unui medium, fie că este vorba despre ochiul uman ori despre un ecran ori o lentilă de aparat de fotografiat ori a unei camere care preia imagini ori pânza unui tablou ori hârtia unui desen. Fie că este vorba despre privirea dintr-o mulţime ori privirea către o mulţime, virtualul ne subjugă fascinant dar – într-o anumită măsură – ne disipează identitatea în faţa unui număr atât de mare de alte identităţi. Pierderea eu-lui identitar prin uniformizare. Aşa stabilim medium-ul descriptiv.

Diferenţele claustrante, fundamentale şi antitetice dintre pierderea identitară prin pierderea voluntară a intimităţii, asumată (i.e. autoclaustrare, hikikomori, pustnicie) versus pierderea identitară prin pierderea involuntară a intimităţii (i.e. timiditate, schizofrenie, bipolaritate, borderline, agorafobie, privare de libertate, agnozie vizuală, afazie Broca). Cât de tare pot afecta intimitatea situaţiile pierderii identitare şi cât de tare pot afecta identitatea pierderile intimităţii? Şi cum ar putea fi reprezentate vizual aceste fulgurante, iluzorii, efemere sau dimpotrivă, permanente (în intensitate şi efecte) momente?

Orice încătuşare însă poartă în ea promisiunea libertăţii. Fereastra antinomică reprezintă nu doar reversul intimităţii fără o identitate reală (nimeni nu este ce a fost sau ceea ce pare, dincolo de pereţii unui spaţiu penitenciar) dar şi visul celor închişi. Antiteza nu poate funcţiona fără cele două momente prezente în acelaşi timp unul în faţa celuilalt: pierderea şi visul sau regretul şi speranţa, ambele subsumate clipei şi toate sub imperiul imaginaţiei, căci fără ea nu există speranţa şi fără aceasta nu există identitate, căci dacă nu există visător, structura inefabilă a visului este de două ori iluzorie.

Efemeride. Aceste clipe trecătoare asemeni admiraţiei. Şi care, cu toate acestea, ne clădesc şi reclădesc în structuri imprecise dar sublime structurile speranţelor, acolo unde variabilele sunt mai importante decât constantele, în spaţii pe care imaginaţia le controlează mai bine decât imaginea, construind la nesfârşit iluzii ca între oglinzi paralele.

——————–

“Obsesia obstacolului” – Maria – Laura Șonfălean

Obsesia obstacolului este un concept care transcede de la o experiență intimă și personală, la una socială şi viceversa. Pornind de la conotaţia sa politico-istorică, imaginea zidului, care este laitmotivul lucrărilor mele, devine un sombol al obstacolului şi al obsesiei depăşirii lui.

Prin redarea unor cadre intime, ce descriu scene domestice sau frânturi dintr-o realitate scindată, care își pierde elementele concretului, încerc să transmit modul în care poate fiecare dintre noi ne percepem limitele propriei lumi şi încercarea de a descifra ce se află dincolo, dar şi dincoace de ele. Indiferent dacă este vorba de relația cu sinele, cu societatea sau cu divinitatea, vom întâmpina mereu obstacole, separatisme, constrângeri; frumusețea constă tocmai în misterul care se află dincolo de rutina cotidiană, de subiectivitatea percepției noastre, de temerile și obstacolele pe care societatea şi noi înşine ni le impunem. Dacă zidul reprezintă doar un obstacol în relaţionarea dintre un „aici” şi un „acolo” sau o sentiţă la singurătate, este decizia fiecăruia dintre noi.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This