ExpoMaraton #6: Robert Andacs / Melinda Ureczki-Lázár

ExpoMaraton #6: Robert Andacs / Melinda Ureczki-Lázár

Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, ediția a IX-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca •

#6: 23 Mai 2019, ora 19.00, Galeria Casa Matei Corvin
► votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului

“Where Did All The People Go?” – Robert Andacs
Proiectul ‘’Where did all the people go?’’ propune o nouă abordare a scenariului de tip „post-” (locul-unde-cândva-a-fost-și-acum-nu-mai-e), care devine concentrat în metafora dată de imagistica unor scaune. Aceste piese de mobilier care reușesc să fie simultan profund banale și profund umanizate, devin personaje principale ale unei povești despre oameni, în absența oricărui subiect uman.

Scaunul este dovada care atestă prezența umană în absența ei. Oriunde întâlnim un scaun știm că cineva a făcut o alegere conștientă și motivată de a-l include în peisaj și de a-l folosi la un moment dat în timp. Scaunul este un obiect atât de „umanizat”, încât adesea denotă caracteristici ale ocupantului. Dar ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai fi oameni? Despre ce ar mai vorbi scaunele? În lipsa prezenței umane, cui mai poartă mărturie scaunele?

Jonglând cu simultaneitatea prezenței și a non prezenței, scaunele devin, în această expoziție, obiecte absurde într-un vid creat de ele însele. Privitorul este forțat în mod instinctiv să caute un sens, o aranjare logică, iar aici intervine individualitatea în conturarea poveștii, când sensul construit ia forma trăirilor, ideilor și experiențelor fiecăruia. Privind aceste lucrări, omul poate cunoaște și recunoaște, după propria-i ființă. Operele sunt aceleași, dar privitorii sunt mereu diferiți.

——————–

“Exi(s)t” – Melinda Ureczki-Lázár
Proiectul meu se bazează pe gândurile centrale ale existențialismului. Reinterpretând și suprascriind analizez caracteristicilor formale și psihoanalitice ale anxietății și al singurătăţii.

Înstrăinarea omului faţă de sine poate fi interpretată ca o problemă de viață specifică, care este înrădăcinată în natură. Omul evadează în viaţa de zi cu zi pentru a scăpa de el însuși. Dar ce este ceea ce îl face să se îndepărteze de existența sa reală și să se scufunde în sfera vieții cotidiene? Ce il face sa fuga in exterior, într-un mediu prin care devine și mai impersonal. De ce fuga nu se face în sine, pentrua-și găsi scopul? Este dificil pentru o persoană să-și accepte adevărata existență, sa-si asume responsabilitate pentru acțiunile sale, iar astfel construiește un nimeni impersonal, care este determinat de anumite reguli deja formate de mediul cotidian.

În starea de singurătate suntem responsabili de propriile noastre decizii, iar în această stare de conștiință ne putem manifesta în modul cel mai personal, ca subiect al propriei noastre activități.
Lucrarea mea este rezultatul unei auto-reflecții.Pe baza acestor idei, încerc să ilustrez procesul prin care realitatea subiectivă, cu manifestările ei în spațiu,este creată. Scena este un mediu plastic care transcende realitatea, planul vizual al lucrărilor fiind cadre la limita dintre vis și realitate. Imaginile expuse împreună au un curs narativ, dar al cărui timp este suspendat, povestea neavând un început sau un sfârșit.

În acest proiect subiectul este analizat prin diferite medii, iar interpretare tehnică devine un instrument al experimentării. În animație, descriu prin forme vizuale experimente de gândire, diferite ca formă de Gifuri, în care evenimentele logice nu pot fi urmărite. Astfel granițele cognitive de primire a informațiilor sunt forțate. Desenele tradiționale în tuș, diverse ca dimensiuni, ilustrațiile digitale și tehnicile de multiplicare tipice graficii crează o vizualizarea formelor interioare ale existenței spirituale. Narațiunile benzilor desenate se bazează pe un sistem logic, aflat în esența tragediilor grecești. Relațiile cauza – efect a lucrurilor au o corectitudine doar aparentă. Punctul de plecare fiind în sine principiul de bază este absurd, astfel încât o secvență logică a evenimentelor se bazează pe o teoremă imposibilă.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This