fbpx
ExpoMaraton #8 Adriana Pop Marius Fodor

ExpoMaraton #8: Adriana Pop / Marius Fodor

ExpoMaraton #8: Adriana Pop / Marius Fodor

• Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2019, ediția a IX-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca •

#8: 30 Mai 2019, ora 19.00, Galeria Casa Matei Corvin
► votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului
[info] https://www.facebook.com/ExpoMaraton | expomaraton.ro
[social media #] #expomaratoncluj #uadcluj #uadinspira

↕ Detalii despre expoziții și concepte

“Elusive” – Adriana Pop

Unde, ce și cum?

Ceea ce poate fi găsit acolo, se poate afla și aici. Imaginea este înșelătoare, putând fi manipulată și manipulând în același timp.

Plecând de la peisajul văzut ca parte din natură, un ansamblu artistic cuprins dintr-o singură privire, urmăresc despicarea acestuia în mai multe ipostaze izolate, fie prin concentrarea asupra unui anumit detaliu, fie prin abordarea peisajului ca dimensiune, prin cromatică sau redarea anumitor materialități, ori prin trecerea aceleiași imagini prin mai multe medii plastice, aproipiindu-l și/sau îndepărtându-l astfel pe privitor și oferindu-i perspective distincte asupra aceluiași subiect. Ceea ce nu se găsește aici, găsești (poate) acolo. Acest demers are la bază imagini din arhiva fotografică proprie.

Contrar tendințelor recente de a abstractiza peisajul cu scopul de a generaliza priveliștea și de a o domoli, caut să îl redau ca pe ceva amănunțit și viu, asemeni unei entități care trăiește sub semnul schimbării, se descompune și se recompune, o componentă activă aflată sub influența mediului patronal. Am ales două modalități diferite de obținere a imaginii, care merg mână în mână. Desenul, care este un gest direct, sigur, controlat, dar și un gest indirect, prin intermediul tehnicilor de multiplicare. Caracterizate de un proces mai îndelungat, acestea oferă impresia că natura poate fi de asemenea controlată. Totuși, schimbarea survine într-o manieră necontrolată, cu caracter accidental, independentă de voința artistului. Astfel, peisajul devine un mod de a gândi și de a crea imagini la o scară care depășește individul, prin deschiderea spre minunea proceselor naturale, prin intersecțiile vieții umane și neumane.

De ce peisaj? Pentru că aceasta este singura lume de care dispunem și nu suntem singurii săi locuitori.

——————–

“CLUJ 24/7” – Marius Fodor

Am ales să transpun în limbaj plastic imaginea peisajului contemporan postcomunist deoarece trăim într-o țară în care pierderea identității naționale a devenit un fenomen foarte larg răspândit. Consider că în asemenea momente, de factură socio-politică, realismul social își face simțită prezența în diferite medii artistice precum pictura, fotografia sau cinematografia. Inspirându-mă din cadrele filmelor Noului val al cinematografiei românești, am încercat să surprind pe pânză fragmente specifice peisajului românesc contemporan, aflat într-o perioadă de tranziție de la un stat cu regim totalitar la un stat democrat european.

Transpunerea spațiului înconjurător în limbaj plastic este o chestiune importantă deoarece aceasta ilustrează mediul vieții cotidiene și epoca contemporană, din care face parte artistul, fapt pentru care reprezentarea peisajului în pictură va rămâne tot timpul de actualitate. Istoria artei a dovedit că peisajul a fost de-a lungul timpului un subiect des tratat de către mulți artiști din secole și locuri diferite.

Materialul meu de documentare este alcătuit din fotografii realizate de mine. Aceste fotografii reprezintă diferite elemente ale peisajului urban din Cluj-Napoca, deșeuri industriale, clădiri părăsite, garaje ruginite, etc. Lucrările mele reprezintă și o critică împotriva haosului, mizeriei și a aglomerației sufocante din spațiile pe care le-am pictat. Picturile mele sunt o transpunere a mediului înconjurător în limbaj plastic, convins fiind că arta contemporană se rezumă la producerea unei realități, și nu la imitarea acesteia.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This