Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.

Expoziție | BITTER THINGS – Narratives and Memories of Transnational Families

6 May, 10:00 am - 5 June, 6:00 pm

Expoziție | BITTER THINGS - Narratives and Memories of Transnational Families

𝗟𝗨𝗖𝗥𝗨𝗥𝗜 𝗖𝗔𝗥𝗘 𝗗𝗢𝗥 – 𝗣𝗼𝘃𝗲𝘀̧𝘁𝗶 𝘀̧𝗶 𝗔𝗺𝗶𝗻𝘁𝗶𝗿𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗙𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗶 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗻𝗮𝘁̧𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲
„LUCRURI CARE DOR” este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, realizat de spațiul de creație din Berlin 𝗯𝗶’𝗯𝗮𝗸, care explorează impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești și obiecte marcante pentru viața acestora.
La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de îngrijire și infirmerie.
Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii ’60 şi până în prezent.

𝗯𝗶’𝗯𝗮𝗸 (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând poriecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.

>> Expoziția organizată de 𝗯𝗶’𝗯𝗮𝗸 este prezentată la Cluj-Napoca de 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹 𝗚𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻 în colaborare cu 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗘𝘁𝗻𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶 și 𝗖𝗶𝗻𝗲𝗺𝗮 𝗔𝗥𝗧𝗔.
Expoziția este realizată cu spirjinul 𝗦𝗲𝗻𝗮𝘁𝘀𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗹𝘁𝘂𝗻𝗴 𝗳𝘂̈𝗿 𝗞𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿 𝘂𝗻𝗱 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮.

_Concept şi Regie Artistică: 𝗠𝗮𝗹𝘃𝗲 𝗟𝗶𝗽𝗽𝗺𝗮𝗻𝗻, 𝗖𝗮𝗻 𝗦𝘂𝗻𝗴𝘂
_Coordonator de proiect: 𝗔𝗻𝗻𝗮 𝗞𝗿𝗮𝘂𝘀𝘀

Details

Start:
6 May, 10:00 am
End:
5 June, 6:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/179420224050414/

Locație

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, 400114 Romania
Share This