Expoziție: Eugen Gâscă. Retrospectivă @ Galeria Quadro

Expoziție: Eugen Gâscă. Retrospectivă @ Galeria Quadro

Vernisaj: 26.10.2018, ora 18:00
Expoziție: 27.10 – 24.11.2018

►Galeria Quadro vă invită în data de 26 octombrie, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției Eugen Gâscă. Retrospectivă.

Prima retrospectivă post-mortem Eugen Gâscă aduce sub ochii publicului o vastă selecție de lucrări, acoperind cronologic întreaga sa creație.

Eugen Gâscă (1908-1989) este o personalitate definitorie pentru arta din România în secolul 20. Opera sa de un pregnant modernism sprititualizat acoperă șase decenii de activitate. Expresionismul său melancolic, cu accente metafizice, învăluie figurile și peisajele reprezentate într-o culoare-lumină albastră, transmițând zbuciumul și speranța artistului aflat în permanentă luptă pentru viața sa.

Expoziția prezintă în primul rând colecția care s-a păstrat în grija familiei artistului. De asemenea, un aport major îl au împrumuturile din colecții private din țară și străinătate. Valoarea expoziției este mărită de parteneriatul cu Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă Târgu Mureș, care deține o importantă donație Eugen Gâscă.

Expoziția urmărește atât activitatea sa de pictor, cât și de desenator, oferind astfel o privire de ansamblu asupra modului de gândire și creație al artistului.

Evenimentul aduce laolaltă o serie consistentă de lucrări din anii 1930, când tânărul artist a ajuns la o sinteză artistică timpurie. Aceste lucrări au fost prezentate într-o expoziție personală în 1934, la Cluj, remarcându-se vocea aparte a pictorului de o modernitate tulburătoare.

În premieră prezentăm și acele lucrări, acuarele și picturi – realizate în ultimii ani de viață ai artistului, denumite „Bucurie”: capodopere ale unui artist ajuns bătrân, împăcat cu propria viață, scăpat de încercările existenței precare care i-au marcat întreaga tinerețe și puternic convins de crezul său artistic.

De asemenea, prin intermediul acestei expoziții retrospective dorim să aniversăm 10 ani de existență Quadro – 10 ani de cercetare, 10 ani de promovare a Artei secolului 20 din România.

Vă așteptăm cu drag!

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This