Loading Evenimente

« Calendar

  • This eveniment has passed.

Festivalul Filmului Francez

17 March, 8:00 am - 19 March, 11:30 pm

vizual-social-media-FFF-2023-cluj

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România se va desfășura în perioada 15-26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

La Cluj-Napoca, festivalul ajunge în 17-19 martie la cinema Victoria și cinema Arta.

Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. La Cluj-Napoca veți putea vedea filmul său „Mes petites amoureuses” (1974) în versiune restaurată.

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF, organizația care promovează limba franceză, multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră în programarea sa secțiunea Pépites francophones, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. La cinema Arta din Cluj se vor vedea două filme ale acestei secțiuni: „La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale și tulburătorul filmul „Dalva” al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot recompensat cu premiul FIPRESCI în secțiunile paralele la Cannes 2022.

În același context al celebrării francofoniei, festivalul va găzdui, în parteneriat cu TV5 Monde, canalul internațional francofon, lansarea în România a platformei de streaming francofone și complet gratuite TV5MONDEplus în prezența directorului general TV5 Monde, Yves Bigot. Pentru a arăta diversitatea și creativitatea culturilor francofone din întreaga lume TV5MONDEplus oferă conținut exclusiv în limba franceză și pentru a se adresa direct publicului român, româna devine cea de-a șasea limbă de subtitrare integrată platformei.

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.
Secțiunea Panorama, secțiunea emblematică a festivalului, va prezenta 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce privește aprecierea publicului și a criticii din Franța, în 2023. Printre ele se numără comedia polițistă „L’innocent” de Louis Garrel, care deschide oficial festivalul la Cluj-Napoca vineri 17 martie de la ora 19.30 după ce a fost prezentat în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau „Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără „Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și „Astrakan” de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist și oniric.

Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului din București și Iași cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din trei critici de film – Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea – va alege câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

3 filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri 17 martie la ora 12 la cinema Victoria la proiecția filmului „La petite bande” de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film, UBB. Intrare la acest film este gratuită pentru elevii și profesorii care însoțesc grupurile de elevi, pe baza înscrierii de către profesor prin acest formular.

Detalii

Start:
17 March, 8:00 am
End:
19 March, 11:30 pm
Categorii:
,
Tags:
,

Locație

Cinema Victoria
Bulevardul Eroilor 51
Cluj-Napoca, 400129 Romania
+ Google Map

Organizator

Institutul Francez
Phone:
0264 598 551
Email:
secretariat.cluj@institutfrancais.ro
View Organizator Website