Festivalul “Namaste India”

Festivalul “Namaste India”

Graţia şi frumuseţea dansului clasic din Kerala, tărâmul mirodeniilor, într-un spectacol extraordinar, cu muzică live, prezentat de una din cele mai de seamă artiste ale acestui stil, Dr. Neena Prasad. În deschidere, muzica liniștitoare și melodioasă a flautului din bambus, într-un recital prezentat de doi tineri artiști extrem de talentați, Bhaskar Das și Amit Mishra.

ARTIŞTI
Dr. Neena Prasad – dans clasic Mohiniyattam
Madhavan Nampoothiri Cheerakattu Parameswaran – voce
Satheesan Paliyam Parambil Madhavan – mridangam
Shyam Kalyan Madhusoodanan – vioară
Bhaskar Das – bansuri
Amit Mishra – tabla

Dr. Neena Prasad – dans clasic Mohiniyattam
Pentru Neena Prasad, dansul este “o călătorie interioară, adevărul şi cauza existenţei sale, o formă de a se conecta cu sufletul naturii şi o disciplină a întregii ființe”. Cu toate că s-a pregătit de mică într-o varietate de stiluri de dans clasic specifice sudului Indiei, precum Bharatanatyam, Kuchipudi sau Kathakali, Neena Prasad recunoaşte că prima ei dragoste este Mohiniyattam, dansul specific al Keralei. Kerala este un stat sud-indian cunoscut pentru melanjul de culturi şi forme artistice, pentru stilurile noi create pe baza tradiției urmate îndeaproape. Mohiniyattam este un stil de dans care a preluat nu doar ritmul lent al stilului de viață din sud, dar şi grația și frumusețea specifice acestor locuri. Numele său provine de la termenul Mohini, un avatar feminin al zeului Vishnu, care își folosește calitățile pentru a aservi binele.

Bhaskar Das – bansuri
Născut în oraşul Allahabad, Bhaskar şi-a început călătoria în lumea muzicii la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său maestru. Bursier național și deținătorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar a primit îndrumare și de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor și interpret la tabla, discipol al renumitului muzician Pt. Ravi Shankar.

Amit Mishra – tabla
Născut în străvechiul oraş Varanasi, într-o familie recunoscută pentru generații la rând de artişti, Amit Mishra l-a avut drept Guru pe tatăl său încă de la o vârstă fragedă. După ce a început să se dedice complet instrumentului tabla, a fost inspirat şi de bunicul său matern, dar şi de al doilea Guru al său, Pt. Sharda Sahai, un descendent direct al celui care a înfiinţat stilul Banaras Gharana de a cânta la tabla.

DETALII PRACTICE
Spectacolul va avea loc marţi, 28 mai, între orele 19:00 – 21:00 la Cinema Dacia- Mănăştur, Cluj- Napoca.

BILETE
cat. I – 60 lei
cat. II – 45 lei

Biletele pot fi cumpărate din librăriile Humanitas, Cărturești, Magazinele Vodafone, Germanos, Orange, Cinema Florin Piersic
sau ONLINE de pe EVENTBOOK.RO sau de pe EVENTIM.

ORGANIZATORI
Spectacolul face parte din Festivalul “Namaste India”, ediţia a XI-a, organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale, Ministerul Culturii din India), susținerea Ambasadei Indiei la București si Incredible India- India Tourism Paris.

CONTACT:
0731 659 165
[email protected]

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This