𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲
o instalație-experiență performativă de Cosmin Manolescu & Paradis Serial
𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶 𝟮𝟰 𝗺𝗮𝗶, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟵 | AVANPREMIERA
OM Centru Coregrafic, str. Constanța nr. 26, Cluj-Napoca
𝗥𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮̆𝗿𝗶
>La adresa: [email protected]
>WhatsApp: 0722322366
Pentru avanpremiera 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲 din Cluj-Napoca din data de 24 mai, există un număr maxim de 𝟮𝟬 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗿𝗶.Participarea la eveniment se va face baza unei donații sugerate de 50 lei, plătită în avans după confirmarea locului.
𝗜̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗯𝗮̆𝗿𝗶 𝗱𝗮𝗻𝘀𝗮𝗻𝘁𝗲, 𝗰𝗿𝗮𝘇𝘆 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗴𝗵𝗼𝘀𝘁𝘀, 𝗱𝗶𝗮𝗹𝗼𝗴𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗶𝗹𝗲, 𝗶𝗻 𝗰𝗮̆𝘂𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘂𝗳𝗹𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝘆𝗼𝗴𝗮 𝗰𝘂 𝗘𝘃𝗮, 𝘀𝗮̆𝗿𝘂𝘁𝘂𝗹 𝗮𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗲𝗰𝘀𝘁𝗮𝘀𝘆 𝗼𝗳 𝗹𝗶𝗳𝗲, 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄, 𝘀𝗲𝘅𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿𝘀, 𝗺𝗮𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝘂𝗳𝗹𝗲𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗮𝗹𝗯𝗮𝘀̦𝘁𝗿𝗶. 𝗡𝗲𝘅𝘁 𝘀𝘁𝗼𝗽. 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲. 𝗢𝗠 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗖𝗼𝗿𝗲𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰.
𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲 este un nou performance, un format hibrid de instalație & experiență performativă despre simplitatea și intensitatea vieții și experiența morții. Un format imersiv și participativ imaginat de coregraful Cosmin Manolescu și realizat împreună cu Eva Danciu, în care publicul este invitat să devină martor și participant activ într-un univers de lumini și umbre, co-creat împreună cu Lala Mișosniky (univers sonor), Ioana Buraga & Alina Ușurelu (video), Marius Jurcă (obiect scenografic).
𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲 este rezervată exclusiv publicului adult, solicită deschidere și curiozitate din partea tuturor participanților și vă propune să experimentați direct ca spectator/performer momente și secvențe de mișcare legate de întrebări de viață esențiale.
𝘊𝘦 𝘶𝘳𝘮𝘦𝘢𝘻𝘢̆ 𝘪̂𝘯 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳𝘢̆? 𝘊𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘯𝘪 𝘭𝘦 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢 𝘪̂𝘯 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘭 𝘭𝘶𝘮𝘪𝘪 𝘥𝘪𝘧𝘪𝘤𝘪𝘭𝘦 𝘪̂𝘯 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘳𝘢̆𝘪𝘮? 𝘊𝘶𝘮 𝘯𝘦 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘢 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵 𝘴̦𝘪 𝘤𝘶𝘮 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘮𝘪𝘴̦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘴̦𝘪 𝘥𝘢𝘯𝘴 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘦𝘮𝘰𝘵̦𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳𝘦? 𝘐̂𝘵̦𝘪 𝘱𝘭𝘢𝘤𝘦 𝘴𝘢̆ 𝘥𝘢𝘯𝘴𝘦𝘻𝘪? 𝘊𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘪̂𝘯 𝘧𝘢𝘱𝘵 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵𝘦 𝘴̦𝘪 𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘷𝘦𝘮 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘯𝘦 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘢 𝘱𝘭𝘦𝘯𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘦𝘯𝘵̦𝘢 𝘷𝘪𝘦𝘵̦𝘪𝘪? 𝘊𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦-𝘵̦𝘪 𝘱𝘭𝘢𝘤? 𝘊𝘦 𝘵𝘦 𝘥𝘰𝘢𝘳𝘦?
𝘊𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘪𝘶𝘣𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘵𝘪𝘯𝘦? 𝘛𝘦-𝘢𝘪 𝘨𝘢̂𝘯𝘥𝘪𝘵 𝘷𝘳𝘦𝘰𝘥𝘢𝘵𝘢̆ 𝘤𝘶𝘮 𝘢𝘪 𝘷𝘳𝘦𝘢 𝘴𝘢̆ 𝘮𝘰𝘳𝘪? 𝘊𝘶𝘮 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘢𝘷𝘦𝘢 𝘨𝘳𝘪𝘫𝘢̆ 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘪𝘯𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘳𝘱𝘶𝘭 𝘴̦𝘪 𝘴𝘶𝘧𝘭𝘦𝘵𝘶𝘭 𝘯𝘰𝘴𝘵𝘳𝘶?
Dacă nu ți-e frică de necunoscut, dacă te simți singur(ă), ai suferit și te-ai întristat în ultima vreme sau poate ți-e dor să îmbrățisezi pe cineva, te așteptăm cu drag la avanpremiera instalației și experienței participativă 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲 să explorăm împreună viața, prezentul și dansul contemporan (Cosmin Manolescu).
Proiectul a demarat inițial ca o colaborare între Cosmin Manolescu, Alexandra Bălășoiu și psihoterapeuta Ema Alexandrescu în 2024 în cadrul unor rezidențe de cercetare AREAL, AgitLab Agueda și What’s Next, co-finanțate de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.
Proiectul “Game of Life” inițiat de Cosmin Manolescu este realizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu OM Centru Coregrafic în cadrul stagiunii de ateliere si spectacole a programului “What’s Next – platformă europeană de cercetare artistică și creație”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
In conexiune cu avanpremiera, în perioada 17 – 24 mai va fi organizat un atelier de dans contemporan 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲 condus de coregraful Cosmin Manolescu deschis publicului clujean adult interesat. O descriere a atelierului este disponibila la adresa
𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲
+18. 𝘎𝘢𝘮𝘦 𝘰𝘧 𝘓𝘪𝘧𝘦 𝘪𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘦 𝘴𝘦𝘤𝘷𝘦𝘯𝘵̦𝘦 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘢𝘤𝘵̦𝘪𝘶𝘯𝘦 𝘪̂𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘱𝘳𝘦𝘵̦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤 𝘴̦𝘪 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘤𝘶 𝘪𝘮𝘱𝘢𝘤𝘵 𝘦𝘮𝘰𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭.
concept & direcție artistică: Cosmin Manolescu
coregrafie: Eva Danciu, Cosmin Manolescu
cu: Eva Danciu, Cosmin Manolescu și participanții la atelierul Game of Life
univers sonor: Lala Misosniky
video: Ioana Buraga, Alina Ușurelu
design obiect: Marius Jurca
foto: Mihai Benea
durata: aproximativ 90 de minute
producător: Fundația Gabriela Tudor, în cadrul What’s Next — platformă europeană de cercetare și creație artistică, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
parteneri: Om Centru Coregrafic Cluj-Napoca, Teatrul Masca București, Centrul Cultural Reduta Brașov, AgitLab Agueda, AREAL.
Mulțumiri speciale: Alexandra Bălășoiu, Ema Alexandrescu, Paulina Almeida, Oana Mureșan
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗘𝘃𝗮 𝗗𝗮𝗻𝗰𝗶𝘂
M-am născut într-un orășel de pe malul Dunării. Era vineri, soarele în Taur și Luna în Pești. Mi-au spus Eva-Maria, numele meu e un oximoron. Încă lucrez să găsesc echilibrul între cele două. Nu am ezitat niciodată la întrebarea: Ce vrei să te faci când o să fii mare? Am știut dintotdeauna că artistă. De care? La întrebarea asta a răspuns mama prima dată când m-a dus la școala de balet. De acolo mai departe, e scrisă povestea mișcării în corpul meu. De la balet la concept, yoga și poziționarea propriului corpului în diferite situații, uneori extreme. Sunt recunoscătoare că am primit corpul ăsta. Prin el descopăr viața, prin el învăț Universul. În natură mă simt acasă, am suflet de indiancă, îmi place culoarea verde, ador răsăritul, dar iubesc apusul, îmi place mirosul cărților și nu aș putea niciodată să citesc PDF, sunt paralelă cu tehnologia, îmi place să scriu, țin jurnale de când eram mică, iubesc să predau, Asaf Avidan e cântărețul meu preferat, cea mai frumoasă amintire a mea e o noapte pe o plajă din Grecia când am înotat cu luna plină sus și cu licurici în apă. Mi-e scârbă de carne, port un Labradorit alb la gât de aproape 6 ani, cel mai des visez că sunt urmărită, am multe plante acasă și sunt îndrăgostită de Goa.
Eva Danciu are un background în dansul clasic și licențaă în actorie. A terminatparticipat la Academia de dans și performance din cadrul CNDB și Daanasana school of yoga din cadrul Move on. De -a lungul timpului a performat în spectacole de balet, musical, operă, dans contemporan și performance în colaborare cu diferite instituții și spații independente. În prezent activează ca artist independent în București, este în programul de masterat în coregrafie la UNATC, predă la Școala performativă pentru copii din cadrul CNDB și facilitează sesiuni de yoga la diverse evenimente.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗖𝗼𝘀𝗺𝗶𝗻 𝗠𝗮𝗻𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝘂
Sunt Cosmin, sunt taur și designer de experiențe performative, am ochi albaștri și cred că dansul contemporan ne poate schimba viața radical într-un mod pozitiv. De ceva vreme îmi doresc să am mai mult timp pentru sufletul meu și dacă se poate, să călătoresc prin viață cu ceva mai mult sens. Întâlnirea cu Japonia și dansul butoh în 2012 a fost una foarte puternică și mi-a schimbat practica artistică și modul de a dansa și a vedea lucrurile. Încet-încet am părăsit scena clasică de dans și m-am apropiat mai mult de oameni și procese participative, iar scena mea preferată a devenit natura. Am foarte multe întrebări legate de viață și moarte, despre relația corpului cu emoțiile, fragilitatea umană, natura, sexualitatea și chiar cu politica. Din 2016 organizez anual călătorii emoționale și retreat-uri de dans în natură în India, Portugalia, Japonia, insula Gavdos, Sicilia etc. Următorul va fi anul astăacesta în Deltăa Dunării la final de august. Ai vrea să vii și tu cu mine, să dansăm cu marea?
Din când în când, mai fac instalații performative, petreceri performative sau performance-uri în camere de hotel, apartamente închiriate, pe străzi și în parcuri. Mi-aș dori să pot să meditez mai mult și să fac mc mai multe lucruri pentru mine, un lucru foarte complicat. În continuare, on my bucket list se află printre altele, o călătorie în jurul l lumii, să sar cu parașuta și…. să-mi iau un an sabatic, să nu mai lucrez și să caut finanțări pentru proiectele și ideile mele. Doar să mă bucur de soare și de compania oamenilor dragi. Ce fain ar fi. Tu ce-ți dorești de la viață?
Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, ș.a. În cei peste 30 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România, respectivla crearea Centrului Național al Dansului București (2002-2024) și AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (2020). Ultimul său spectacol “Cancer, Coregrafiat”, realizat în 20223, a fost prezentat la București, New York, New Jersey, Cluj, Timișoara, Baia Mare și Brașov.
________
Atelierul și avanpremiera experienței performative 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗟𝗶𝗳𝗲: 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝘀𝗼𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗼𝘃𝗲 sunt organizate în cadrul unei rezidențe de creație oferite în cadrul programului OM – Spațiu și Corp, proiect organizat de Asociația OM Centru Coregrafic și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
foto Mihai Benea, design Bogdan Ceaușescu