Indigo | Tina Chiriță @ Fabrica de Pensule

Indigo | Tina Chiriță @ Fabrica de Pensule

5 octombrie – 10 noiembrie 2018
vernisaj: 5 octombrie, ora 19:00 (în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor Cluj Napoca 2018)
Pilot, parter

Expoziția marchează finalul rezidenței ‘Artist în șantier’, o rezidență de o lună dedicată studenților Universității de Artă și Design Cluj, pentru a încuraja experimentul și cercetarea, dorind să inițiem și să susținem producerea, înțelegerea și studiul artei contemporane. Tina Chiriță, doctorand la Universitatea de Artă și Design, a cunoscut comunitatea de artiști, galeriști și lucrători culturali formată în jurul Fabricii și a avut la dispoziție resursele centrului de artă.

Materialele textile și expresia acestora reprezintă o parte fundamentală a civilizației noastre, au puterea de a modifica substanțial spațiul atât din punctul de vedere al confortului, cât și al esteticii, aducând un aport considerabil asupra calității vieții.

O zonă de interes ce se intersecteaza cu utilitatea materialului textil fie ca obiect de artă, fie ca obiect uzual, o reprezintă raportul natural-artificial. Nu putem face o analiză a artei textile fără să amintim puternicul impact al apariției materiilor artificiale în acest domeniu și relația lor cu tot ce înseamnă natural, tradițional. Astfel, oamenii au puterea de a observa și simula naturalul prin crearea artificialului, însă adevăratul confort îl regăsim tot în obiectele cu esență organică. Prin acest raport, s-a creat o conexiune în care noi, ființele inteligente, trăim și interacționăm.

Luând toți acești parametrii în considerare, Indigo are ca obiectiv crearea unui spațiu de expresie textilă, utilizând materiale și tehnici specifice. Expoziția propune un simulacru textil pe hârtie de mătase, pornind de la tehnici tradiționale și materiale naturale cu intervenții neconvenționale, având ca scop surprinderea relației dintre artă și designul textil, de la funcțiile estetice cu rezonanțe spectaculare în lumea artei, până la cele practice, care asigură confortul nostru cotidian.

Mascând adevăratele proporții ale spațiului, lucrările vor îndemna o relație interactivă cu privitorul. Conexiunea dintre simțul tactil și suprafața textilă reprezintă o dimensiune aproape intimă, atingerea fiind una dintre metodele primitive de cunoaștere. Materialul textil nu se poate descoperi, citi ori înțelege doar prin simțul vizual; o experiență completă necesită – și chiar îmbie la – o interacțiune tactilă.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This