Kali Traš – Frica neagră | Teatrul Național Cluj-Napoca

Kali Traš – Frica neagră | Teatrul Național Cluj-Napoca

Pornim de la cartea supraviețuitorului Valerică Stănescu, „Cu moartea-n ochi”, și aflăm cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț – actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni – când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de la Bug. Supuși unor condiții de viață inumane, în care se vor lupta cu frigul, foametea și holera, ei visează să vină înapoi acasă. Vor reuși să se întoarcă împreună în România? Dacă nu, cine le va păstra memoria suferințelor trăite, în speranța că istoria nu se va mai repeta? Cum se vor întoarce la teatrul lor vesel, de bâlci, din spectacolul lugubru al genocidului romilor?

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

Scenografia: Iulia Toma
Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Dramaturgie: Mihaela Drăgan
Text și regie: Mihai Lukács

Gen: Dramă
Limba: Română și romani (cu traducere în limba română)
Durata: 100 minute (fără pauză)

„Kali Traš” nu este doar o altă poveste. „Kali Traš” este, poate, cea mai importantă și dureroasă poveste a romilor. Kali Traš (romani, Frica Neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment din Holocaustul romilor.

Compania de teatru Giuvlipen denumită de Agenția Reuters „avangarda revoluției rome”, dezbate teme sociale contemporane, controversate și provocatoare. În ultimii ani, Giuvlipen a inițiat în România, o mișcare culturală romă inovatoare, reprezentând teatrul rom ca fiind contemporan, experimental și progresiv. Spectacolele Giuvlipen vorbesc, prin mecanisme comice și nu numai, despre subiecte serioase ca rasismul structural sau inegalitatea de gen.
Spectacolul face parte din proiectul „Teatrul rom nu e nomad!2018”, realizat cu sprijinul AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mulțumiri speciale: Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”, Roma Education Fund, Teatrul Național Cluj-Napoca.

Prețul biletelor:
Sala mare
50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei
10 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This