kinema ikon 50

kinema ikon 50

Cinema ARTA prezintă cel mai longeviv colectiv artistic experimental din România: kinema ikon aniversează 50 de ani la Casa Tranzit!
Fondat în 1970 în Arad, kinema ikon este unul dintre dintre principalii promotori ai artei de factură experimentală din România. Pornit ca atelier de film experimental, kinema ikon a abordat după 1990 diferite medii: de la CD-ROM şi proiecte online, la instalaţii multimedia, video şi intervenţii participative. Axa principală a grupului a reprezentat-o în toţi aceşti ani dimensiunea colaborativă, interdisciplinaritatea şi explorarea limitelor mediului de expresie artistică. kinema ikon e mai mult decât un grup artistic: e un fenomen al artei actuale!

📽️30 septembrie, ora 19:30
𝗸𝗶𝗻𝗲𝗺𝗮 𝗶𝗸𝗼𝗻: 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗲 & 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼𝘀 + 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗼 𝘀̦𝗶 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗶𝗲 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗛𝗼𝗿𝗲𝗮 𝗔𝘃𝗿𝗮𝗺
proiecție a unei selecții de filme şi lucrări video care acoperă întreaga perioadă de activitate a ki urmată de o discuţie informală moderată de Horea Avram (istoric de artă, curator)
📽️1 octombrie, ora 19:30
𝗸𝗶𝗻𝗲𝗺𝗮 𝗶𝗸𝗼𝗻: 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲 & 𝗰𝗼𝗹𝗼𝗮𝗻𝗮̆ 𝘀𝗼𝗻𝗼𝗿𝗮̆ 𝗹𝗶𝘃𝗲 𝗗𝗮𝗻𝗮𝗴𝗮
cineconcert cu filme experimentale (pe 16mm, digitalizate) din prima perioadă ki, anii ‘70 -‘80
👉𝗕𝗶𝗹𝗲𝘁𝗲 aici

𝐷𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑘𝑖𝑛𝑒𝑚𝑎 𝑖𝑘𝑜𝑛
kinema ikon – scurt istoric – atelier multimedia a fost înființat în 1970 de George Săbău.
kinema ikon a parcurs, de-a lungul existenței sale, mai multe etape de creație:
1. în etapa filmului experimental (1970 – 1989), au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de filme documentare; filmele experimentale, sincronizate cu practicile de artă occidentală cuprind: abstracții cinetice, animații, zgârieturi, filme suprarealiste, forme dinamice nonfigurative, pictate direct pe film, din fragmente de realitate materială etc.; sub regimul comunist, aceste lucrări puteau fi văzute aproape exclusiv ca ”samizdat”;
2. din 1990, ki devine parte a Complexului Muzeal Arad. O nouă generație de artiști produce lucrări mixed media și instalații video; imediat după căderea Zidului Berlinului, kinema ikon a reușit să răspundă la o invitație de a prezenta o selecție de filme experimentale la Centrul Pompidou / Cinéma du Musée.
3. în intervalul 1994 – 2004 sunt realizate lucrări interactive pe suport CD-ROM sau net.art, atât de grup cât și de autor, lucrări care au fost prezentate la expoziții și festivaluri din întreaga lume; în anul 2003, kinema ikon a reprezentat România la Bienala de la Veneţia;
4. din 2005, odată cu apariția unui grup compact de tineri artiști din zona KF Arad, kinema ikon revine la producerea de lucrări hibride;
5. din 2012 grupul obține propria sală de expoziții la Muzeul de Artă Arad, unde s-au desfășurat mai multe proiecte: Wunderkammer (3 expoziții, 2012 – 2016), kinema ikon: serial / 3 sezoane / 40 de episoade-instalații (2013 –2016), internet of ki (2017), screens (2017), 49.*files (2019)
6. începând din anul 2014, kinema ikon este organizatorul principal al MAFA – Media Art Festival Arad (ajuns la ediția a VII-a).
kinema ikon a editat revistele Conversația (1990 – 1993) si Intermedia (1994 – 2011). Din 2012, kinema ikon publică anual un catalog care cuprinde proiectele principale ale grupului și editează catalogul MAFA. Coordonatorul actual al grupului este Calin Man.

𝐷𝑎𝑛𝑎𝑔𝑎
Danaga (Daniel Aga) este un muzician din Cluj, cunoscut publicului pentru stilul eclectic și melodios de pe albumele ‘Am n-Aripi’, ‘Spiro’, precum și prelucrărilor folclorice de pe compilația Culese din Cartier I. Îmbină muzica electronică cu instrumente acustice, sonorități contemporane cu teme tradiționale iar seturile lui sunt improvizate pe moment. Activ încă din 2010, a fost prezent pe scenele unor festivaluri mari din țară cât și din străinătate și a realizat coloane sonore pentru animații, piese de teatru, documentare, etc.

𝐻𝑜𝑟𝑒𝑎 𝐴𝑣𝑟𝑎𝑚
Horea Avram este istoric de artă, teoretician media şi curator independent. Cercetează şi scrie despre artă şi cultura vizuală în relație cu noile tehnologii. Curator pentru România la Bienala de la Veneția din 1999. Este cadru universitar la Departamentul de Cinematografie şi Media, Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Evenimentul se va realiza cu respectarea tuturor normelor în vigoare de protecție și prevenire a infecției cu COVID-19. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Nerespectarea măsurilor duce la restricționarea accesului. Accesul se face cu 30 de minute înaintea începerii evenimentului.
_________
Parteneri: kinema ikon, Casa Tranzit
Evenimentul face parte din proiectul Rethinking Cinema ARTA.
Rethinking Cinema ARTA este un proiect ARTA în Dialog care își propune promovarea cinematografiei locale și valorificarea Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This