La bohème - Giacomo Puccini

La bohème – Giacomo Puccini

La bohème – Giacomo Puccini

Sentimentul dragostei, îmbinat cu tandrețea și spiritul de sacrificiu care se manifestă în relația dintre Mimì și Rodolfo, sau cu gelozia, extravaganța în cazul cuplului Musetta-Marcello, dar și cu situațiile comice care îi au ca ,,protagoniști” pe Benoit – proprietarul mansardei sărăcăcioase unde locuiesc cei patru tineri – sau pe Alcindoro – bătrânelul caraghios, dar bogat, care îi ține companiei Musettei – sunt redate prin sonorități fermecătoare, melodii sugestive și o dinamică perfect adaptată fiecărui moment. Tragicul final al morții lui Mimì nu face decât să accentueze și mai mult esența veristă a lucrării. În ciuda vicisitudinilor întâmpinate, multe dintre ele datorate condițiilor precare de trai zilnic, cei patru prieteni – pictorul Marcello, poetul Rodolfo, muzicianul Schaunard și filosoful Colline – rămân nedespărțiți!

Este vorba despre La bohème – opera lui Giacomo Puccini inspirată din romanul La vie de bohème al lui Henry Murger, care relatează un episod din ,,viața veselă și teribilă” a unor artiști și are un fond autobiografic.

Deși în momentul premierei, la 1 februarie 1896, desfășurată sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini pe scena Teatrului La Fenice din Veneția, criticul muzical Carlo Bersezio susținea că ,,La bohème nu va lăsa probabil urme deosebite în teatrul nostru”, opera se impune nu numai în întreaga peninsulă italiană, ci și la Buenos Aires, Alexandria, Lisabona, Moscova și Londra (14 octombrie 1897) – printr-o reprezentație la Royal Opera House, care i-a statornicit, de altfel, succesul mondial.

LA BOHÈME
GIACOMO PUCCINI

Dirijor: David Crescenzi

Regia artistică: Ina Hudea (invitată)

Scenografia: Mihai Vălu (invitat)

Lighting Design: Mădălina Mânzat (invitată)

Din distribuție fac parte studenți ai cursului de Masterat al Facultății de Interpretare – Canto din cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

Mimì: Lorena Puican (debut)

Rodolfo, poet: Andrei Manea (debut)

Marcello, pictor: Alexandru Suciu (debut)

Musetta: Alina Maria Grigore (debut)

Schaunard, muzician: Samuel Barani (debut)

Colline, filosof: Köpeczi Sándor Attila

Benoit, proprietarul casei: Molnár Zoltán (debut)

Alcindoro: Molnár Zoltán (debut)

Parpignol: Nicolae Ilincăi (debut)

Sergentul: Alexandru Potopea

Vameșul: Tudor Demeter

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Corul de Copii ,,Junior Vip” al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduță” Cluj-Napoca – Dirijor: Anca Mona Mariaș

Maestru de cor: Emil Maxim

Dirijor cor: Corneliu Felecan

Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor

Regie scenă culise: Cristina Albu

Operă în patru acte pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după Scènes de la vie de bohème de Henry Murger

Vârsta recomandată: 7+

Spectacolul are trei pauze şi se încheie în jurul orei 21.30

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This