La vision de Saül – Oratoriul de Paști

La vision de Saül – Oratoriul de Paști

LA VISION DE SAÜL, de GEORGE ENESCU
ORATORIUL DE PAȘTI, de VALENTIN TIMARU

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Regia artistică: Mihaela Bogdan
Scenografia: Anca Pintilie

partea I: La vision de Saül, primă audiție absolută

Saul, roi d’Israel: Cristian Hodrea
David: Cristian Mogoșan
Michal, fille de Saul, femme de David: Irina Săndulescu Bălan

Tehnoredactare și adaptare manuscris: Flaviu Mogoșan
Corectura partiturii: Adrian Morar
Traducerea libretului: Adela Bihari

partea a II-a: Oratoriul de Paști, primă audiție

Iisus: Petru Burcă
Evanghelistul: Cristian Hodrea
Ioan Botezătorul: Sebastian Balaj
Petru: Samuel Barani (invitat)
Iuda: Eusebiu Huțan
Îngerul: Liliana Neciu
Primul tâlhar: Samuel Barani (invitat)
Al doilea tâlhar: Eusebiu Huțan

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijorul corului: Corneliu Felecan
Regie scenă, culise: Alina Simona Nistor

CONCERT-SPECTACOL ÎN PREMIERĂ

Vârsta recomandată: 9+

GEORGE ENESCU

LA VISION DE SAÜL, op.2

Cantată (scenă lirică) pe un libret de Eugène Ademis

Lucrare prezentată în primă audiție absolută

Numele lui George Enescu are o rezonanță deosebită pentru cei care îi cunosc creația – în special opera Oedip – și Festivalul care îi poartă numele, organizat în memoria sa. Recunoscut ca fiind un compozitor emblematic al României, George Enescu s-a exprimat artistic și ca violinist, pianist, dirijor și profesor, studiind compoziția cu nume consacrate ale istoriei muzicii, precum Jules Massenet, Ambroise Thomas și Gabriel Fauré, oferind, la rândul său, îndrumare artistică marilor violoniști Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Arthur Grumiaux și Ivry Gitlis.

În anii Primului Război Mondial, George Enescu a susținut concerte în România pentru răniții din spitale, în semn de solidaritate și de alinare a suferinței acestora, cauzată de război. Cantata La vision de Saül, structurată în cinci scene, a fost compusă în anul 1895 la Paris, fiind una dintre primele lucrări ale compozitorului care avea, la momentul acela, doar 14 ani. Profesorul lui George Enescu, compozitorul Jules Massenet, a apreciat această lucrare, observând „predispoziția sa către scriitura simfonică, unitatea și o concepție autentică din punct de vedere dramatic”.

Prin activitatea sa, George Enescu a rămas consemnat în istoria muzicii ca fiind unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX, un reper de autenticitate, moralitate și o personalitate artistică desăvârșită.

VALENTIN TIMARU

ORATORIUL DE PAȘTI

Lucrare prezentată în primă audiție în Cluj-Napoca

Premiera absolută a lucrării a avut loc în 31 martie 2018 la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” de la Galați, pe aceeași scenă unde, cu câteva luni înainte, fusese interpretat și Oratoriul de Crăciun, de asemenea, în primă audiție absolută. Compozitorul clujean Valentin Timaru este autorul a numeroase lucrări cu caracter religios, categorie în care se încadrează Oratoriul de Paști, a cărui structură respectă desfășurarea cronologică a evenimentelor biblice din Noul Testament.

În creația lui Valentin Timaru, în care dimensiunea religioasă ocupă un loc esențial, predomină lucrările vocale, lucru care demonstrează afinitatea compozitorului pentru valențele vocii umane, pe care o consideră, prin propriile cuvinte, „etalonul perfecțiunii”, recunoscând că a simțit „o apropiere firească, naturală față de voce, pentru că vocea se exprimă direct… prin voce te găsești direct în fața expresiei muzicale.” Pe lângă activitatea pe care o desfășoară în calitate de creator, Valentin Timaru este un reputat pedagog și muzicolog. Inspirat de creația lui George Enescu, a elaborat analize muzicale ale acesteia, ce s-au concretizat în teza sa, Simfonismul enescian, prin care a obținut, în 1982, titlul de doctor în muzică, lucrare în care relevă detalii despre tematismul enescian, concepția sa componistică sau formele și genurile muzicale care caracterizează creația lui George Enescu.

Concertul-spectacol are o pauză și se încheie în jurul orei 19:20

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This