Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti

Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti

Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti

DISTRIBUȚIE

Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică, decorurile și costumele: Mario de Carlo
Preluare mișcare scenică: Marius Toda

Lucia, sora lui Enrico: Mihaela Marcu (invitată,debut)
Edgardo di Ravenswood: Ovidiu Purcel (invitat)
Lord Enrico Ashton: Florin Estefan
Raimondo Bidebent, capelan și confidentul Luciei: Petru Burcă
Lord Arturo Bucklaw: Stefan von Korch (invitat)
Alisa, însoțitoarea Luciei: Liliana Neciu
Normanno, scutierul lui Ashton: Florin Pop
Lucia, copilul: Luciana Bacoiu
Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Dirijor cor: Corneliu Felecan
Preluare regie artistică: Mihaela Sandu
Regie scenă culise: Cristina Albu

***
Operă în trei acte pe un libret de Salvatore Cammarano, după romanul The bride of Lammermoor de Sir Walter Scott

Vârsta recomandată: 14+

Întruchipând o lume desprinsă din Scoția anului 1700, dominată de conflicte ideologice și de cult, opera Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti este considerată a fi una dintre cele mai profunde, dificile și apreciate creații din repertoriul liric universal.

Inspirată de drama scrisă de Walter Scott – The Bride of Lammermoor – opera lui Donizetti surprinde tulburătoarea poveste de dragoste a Luciei, sora Lordului Enrico Ashton, obligată de acesta la o căsătorie de conveniență, pentru a salva onoarea familiei. Aflând că Lucia este îndrăgostită de Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale, Enrico o face să creadă că iubitul i-a fost de fapt necredincios. Lucia cade în capcana fratelui și acceptă căsătoria impusă, veste care îl rănește ireversibil pe Edgardo. Viața nu mai are niciun sens fără iubirea Luciei, astfel că îndrăgostitul decide să-și sfârșească suferința. Clopotele castelului bat în depărtare. Lucia a murit, după ce și-a ucis proaspătul soț, înnebunită de durere. Convins de dragostea și credința logodnicei sale, Edgardo își curmă viața cu o lovitură de pumnal.

Opera în trei acte a fost reprezentată în premieră mondială pe data de 26 septembrie 1835, la Teatro San Carlo din Napoli, unde s-a bucurat de un succes răsunător. Pe scena Operei Naționale Române din Cluj, Lucia di Lammermoor a revenit în 2014, după o absență de peste șapte ani. Pecetea romantismului italian a acestui spectacol este conferită atât de libretul ce stă la baza sa, cât și de viziunea artistică a regizorului Mario de Carlo, cel care a semnat regia artistică, decorurile și costumele noii montări. Spectacolul transmite o profunzime spirituală deosebită, fiind îndelung aclamat cu ocazia premierei și cu prilejul fiecărei noi reprezentații.

Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 21.30

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This