Macbeth de Giuseppe Verdi – Premieră

Macbeth de Giuseppe Verdi – Premieră

MACBETH de Giuseppe Verdi
PREMIERĂ

DISTRIBUȚIE
Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică: Rareș Trifan
Scenografia: Valentin Codoiu
Regie scenă culise: Cristina Albu, Alina Simona Nistor

Distribuție:
Macbeth: Sebastian Cătană (invitat)
Lady Macbeth: Ana Lucrecia Garcia (invitată)
Banco: Petru Burcă/ Corneliu Huțanu/ Simonfi Sandor
Macduff: Hector Lopez/ Sorin Lupu/ Andrei Manea/ Cristian Mogoșan
Malcolm: Eusebiu Huțan/ Florin Pop
Dama de companie: Ștefania Barz/ Iulia Merca
Doctorul: Petru Burcă/ Simonfi Sandor
Servitorul, Asasinul, Mesagerul, Spiritul I: Sebastian Balaj/ Samuel Barani/ George Godja
Fleanzio: în curs de stabilire
Spiritul II: în curs de stabilire
Spiritul III: în curs de stabilire
Duncan: în curs de stabilire

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Pregătirea muzicală a Spiritelor II, III: Anca Mona Mariaș

DESCRIERE
Operă în patru acte pe un libret de Francesco Maria Piave, după tragedia omonimă de William Shakespeare

Vârstă recomandată: 14+

Prima dintre cele trei opere ale lui Giuseppe Verdi având la bază piesele de teatru ale lui Shakespeare – care precede Otello și Falstaff – , Macbeth prezintă o poveste despre putere, intrigă politică și magie neagră, în centrul desfășurării acțiunii aflându-se cuplul protagonist – Macbeth și soția sa, Lady Macbeth. Pe parcursul vieții, Verdi a fost pasionat de politică, compunând opera Macbeth într-un moment tensionat din istoria Italiei, când cea mai mare parte a peninsulei era sub dominație austriacă. Verdi era simpatizant al Unificării Italiei, sau Risorgimento (it. „mișcarea pentru unificare și independență”), iar opera Macbeth reflectă aceste afinități. Premiera a avut loc la Teatro della Pergola din Florența, în data de 14 martie 1847, o versiune revizuită a operei fiind prezentată în 21 aprilie 1865, la Théâtre Lyrique din Paris.

Opera Macbeth este reprezentată, în principal, de tema tiraniei, libertății și a magiei negre, locul desfășurării acțiunii fiind Scoția secolului XI. Prevestirea grupului de vrăjitoare stabilește cuplul protagonist pe un traseu ce implică nebunie, crimă și distrugere. Aflându-se sub impulsul profețiilor vrăjitoarelor și determinați fiind de o ambiție de necurmat, Macbeth și soția sa, un cuplu arhetipal al puterii, fac crime în mod consecvent pentru a păstra tronul Scoției. În Macbeth, cuvântul „sânge” este menționat de 24 de ori, iar cuvântul „sângeros” de 15 ori. Fiecare moment al operei oscilează, pe muchie de cuțit, între realitate și halucinație, lume și iad. De la primele note prevestitoare ale uverturii, până la ariile cutremurătoare, corurile macabre ale vrăjitoarelor, criminalilor și scoțieniilor care-și manifestă frământările, muzica lui Verdi ne atrage puternic în inima maleficului. Macbeth este o operă de o frumusețe înfiorătoare, pentru care Giuseppe Verdi a extras din piesa lui Shakespeare esența de magie neagră, crimă și nebunie, conferindu-i mai multă intensitate, ce se traduce printr-o explorare a tiraniei și o călătorie surprinzătoare a dezintegrării sufletului. Sinceritatea textului, transparența personajelor și aspectul cu nuanțe de thriller al desfășurării acțiunii o face palpitantă și încântătoare, deopotrivă.

În timp ce evidențierea tiraniei în opera lui Verdi reprezintă un element inovator, legătura intrinsecă dintre Macbeth și piesa lui Shakespeare se relevă prin explorarea întrebărilor despre soartă și libertate: sunt Macbeth și Lady Macbeth pioni ai spiritelor malefice? Fac ei din credința în supranatural o scuză pentru setea lor de putere? Ca și Shakespeare, Verdi a păstrat misterul răspunsurilor acestor întrebări.

Spectacolul are trei pauze și se încheie în jurul orei 22:00.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This