Madama Butterfly

Madama Butterfly I Giacomo Puccini

Madama Butterfly I Giacomo Puccini

MADAMA BUTTERFLY
GIACOMO PUCCINI
Dirijor: Vladimir Lungu
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)
Asistenţă regie artistică: Mihaela Sandu
Decoruri: Benito Leonori (invitat)

Madama Butterfly (Cio-Cio-San): Aurelia Florian (debut; invitată)
Suzuki: Iulia Merca
Kate Pinkerton: Roxana Selariou (invitată)
B. F. Pinkerton: Cristian Mogoșan
Sharpless: Florin Estefan
Goro: Florin Pop
Prințul Yamadori: Sebastian Balaj
Unchiul Bonzo: Simonfi Sandor
Comisarul imperial: Zoltan Molnar
Ofițerul stării civile: Gelu Moldovan
Copilul: Noah Mogoșan (invitat)
Asistență decoruri: Elisabetta Salvatori (invitată)
Costume: Patricia Toffolutti (invitată)
Video Design: Mario Spinaci (invitat)
Lighting Design: Ludovico Gobbi (invitat)
Ilustrații: Riccardo Cecchetti (invitat)
Regie scenă culise: Alina Simona Nistor

O coproducție Fondazione ,,Pergolesi Spontini”, realizată sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei în România

Operă în trei acte pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după David Belasco, John Luther Long și Pierre Loti

Aflat la Londra în anul 1900 pentru a supraveghea montarea la Covent Garden a recentei sale opere de succes – Tosca –, Giacomo Puccini a rămas profund marcat de reprezentația piesei de teatru Madama Butterfly a lui David Belasco (1853-1931). Subiectul scurtei și nefericitei povești de dragoste a unei tinere japoneze, care renunță la familia, cultura și religia sa pentru ofițerul american B. F. Pinkerton și care, după o îndelungă așteptare a reîntoarcerii iubitului ei, se sinucide, a corespuns întocmai pretențiilor compozitorului. Puccini și-a dedicat următorii doi ani compunerii viitoarei Madama Butterfly, timp în care a întreprins cercetări amănunțite asupra muzicii japoneze și a obiceiurilor locului. Rezultatele pot fi reperate cu ușurință în partitura operei, care conține autentice melodii japoneze dar și fragmente ale imnului național american.

În ciuda atenției și minuțiozității cu care Puccini și-a elaborat lucrarea, prima sa reprezentare, în 1904, pe scena de la Teatro alla Scala din Milano, a fost întâmpinată cu reacții mai puțin favorabile, fapt care l-a determinat pe compozitor să își retragă noua creație din repertoriu și să o supună unor ample revizuiri. Noua Madama Butterfly, care a văzut lumina rampei la Brescia în luna mai a aceluiași an, s-a bucurat de un succes impresionant, iar îmbunătățirile pe care Puccini i le-a adus pe parcursul următorilor doi ani (1905 respectiv 1906) aveau să se materializeze într-o operă de o popularitate comparabilă cu cea a predecesoarei sale – La bohème (1896).

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This