fbpx
MATEI Bejenaru. PRUT White Cuib, Cluj

MATEI Bejenaru. PRUT / White Cuib

MATEI Bejenaru. PRUT / White Cuib

Pe 17 mai suntem la Cluj la White Cuib!

Vă așteptăm să răsfoiți publicația MATEI BEJENARU. PRUT și să participați la prezentarea volumului introdus de sociologul Călin Goina, Universitatea Babeș-Bolyai și de artistul Matei Bejenaru.

Inițiat în 2011, proiectul PRUT reprezintă o arhivă de imagini foto-documentare dedicate teritoriului rural din bazinul râului Prut, cuprinzând în acest moment aproximativ 1500 de negative. Procesul de cartografiere a acestui areal, aflat în extremitatea estică a Uniunii Europene, a însemnat pentru Matei Bejenaru asumarea unui cercetări artistice de durată ce-și propune să dezbată statutul acestei lumi, cvasi-necunoscute.

Structurând, în formatul unei publicații de fotografie, materialul vizual acumulat în urma cercetării (județele Iași, Botoșani și Vaslui), volumul de față reușește să redea, de o manieră subiectivă, fenomene și manifestări de viață și cultură materială caracteristice comunităților din zona Prutului, surprinzând felul în care acestea au înțeles să-și negocieze poziția sub impulsul noilor mecanisme economice și sociale ale ordinii neoliberale. Materialul fotografic este organizat în cinci capitole distincte — Teritoriu, Locuire, Economie, Oameni, Cotidian — și este însoțit de cinci texte aparținînd istoricilor de artă și curatorilor Katarzyna Ruchel-Stockmans, Anca Verona Mihuleț, Alina Șerban, antropologului Puiu Lățea și teoreticianului Sezgin Boynik.

PRUT își propune să redea istoriile recente ale ruralului românesc în această parte a țării — cadrele de manifestare, gândire și de viață materială existente aici, contestând un tip de citire rudimentară a teritoriului rural din perspectiva unor teme precum sărăcia, migrația sau arhaismul, dar și a senzaționalului de tip jurnalistic care impune adresea o privire inadecvată față de realitățile zonei.

Interesul aparte al artistului Matei Bejenaru pentru poetica vizuală și materialitatea mediului fotografic conferă imaginilor din această publicație statutul de tablou, modul specific de încadrare și compunere ghidând în mod esențial mesajul fotografic. PRUT are rolul unui jurnal de teren în care artistul notează sistematic an de an schimbările apărute în teritoriu, legăturile sale cu oamenii locului, modernizarea în sincope și modul în care o clasă socială, statornică în ceea ce privește atașamentul său față de loc, este uitată de societatea românească contemporană.

Evenimentul este realizat în colaborare cu White Cuib din Cluj.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This