Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.

Meșterul Manole | Festivalul Teatrelor Naționale

1 December, 2018, 4:00 pm - 6:00 pm

Reprezentația are loc pe 1 decembrie în cadrul FESTIVALULUI TEATRELOR NAȚIONALE, iar accesul la spectacol este gratuit și se face pe baza unui bilet cu valoare 0 luat de la Agenția Teatrală.

MEȘTERUL MANOLE
scenariu de Andrei Măjeri, după Lucian Blaga.
Recomandare de vârstă: 14+

Variantă a unei povești întâlnite prin Balcani și aiurea, Meșterul Manole de Lucian Blaga devine o permanentă căutare a perfecțiunii, a unuia dintre rosturile fundamentale ale omului – acela de ziditor/creator.
În spectacolul nostru, un meșter devenit ateu gustă, în dificilul său drum spre creație, din diferitele credințe ale locului, opera sa fiind finanțată de cea mai puternică și instituționalizată dintre ele. Pentru împlinirea capodoperei sale, ajunge la sacrificiul suprem și face moarte de om femeie.
Textul lui Blaga păstrează specificul narativ tragic al legendei, care devine aici spațiu de comemorare, dar și de posibilă interogare printr-o contra-memorie. Considerăm că în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire putem naște o dezbatere prin „remixarea” acestui mit fundamental. O societate matură poate reflecta asupra ei inseși.
La fel cum grecii antici mergeau la teatru cunoscând subiectul piesei, așa și publicul contemporan vine la Meșterul Manole având în minte o clară succesiune a evenimentelor, dar pregătit pentru a fi provocat cu interpretări inedite și invitat mereu să ia distanță față de reprezentarea mitului.

Interogând habotnicia (împreună cu ritualurile și tradițiile văzute ca un construct social), permanenta ctitorire a țării și perspectiva feministă, spectacolul lansează un concept tributar celor mai puternice anxietăți artistice. L-am numit COMPLEXUL MANOLE.
– Andrei Măjeri

Details

Date:
1 December, 2018
Time:
4:00 pm - 6:00 pm
Website:
https://www.facebook.com/events/207828473441568/

Locație

Teatrul Naţional Cluj-Napoca
Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4, Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, 400192 Romania
+ Google Map
Website:
https://www.teatrulnationalcluj.ro/
Share This