Nabucco de Giuseppe Verdi @ Opera Aperta 2021

Nabucco de Giuseppe Verdi @ Opera Aperta 2021

Nabucco de Giuseppe Verdi @ Opera Aperta 2021

Nabucco
Giuseppe Verdi
Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Opera Aperta 2021.
Vom reveni foarte curând cu mai multe informații despre accesul la evenimentele din Piața Unirii din cadrul Festivalului Opera Aperta 2021. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Distribuție:
Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică: Ina Hudea (invitată)
Scenografia: Liliana Moraru (invitată)
Mişcarea scenică, Coregrafia: Dan Haja
Regie scenă culise: Cristina Albu
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Nabucco: Ionuț Pascu (invitat)
Ismaele: Cristian Mogoșan
Zaccaria: Szabo Balint (invitat)
Abigaille: Nadia Cerchez (invitată)
Fenena: Andrada Ioana Roșu Vaida
Marele Preot: Simonfi Sandor
Abdallo: Florin Pop
Anna: Lucia Bulucz
Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
Descriere:
Alături de impresionantele abilități componistice manifestate cu precădere în genul liric, Giuseppe Verdi (1813-1901) – „l’italianissimo” – s-a remarcat în timpul existenței sale prin excelență creativă și prin latura revoluționară, patriotică, fiind un reprezentant de seamă în lupta pentru unificarea Italiei. Totuși, dintre titlurile operelor care îi reflectă atitudinea militantă, Nabucco rezonează într-un mod aparte. După succesul relativ al primelor două opere reprezentate pe scena teatrului Scala din Milano și pierderea treptată a membrilor familiei sale în decurs de doar doi ani (1838-1840), Giuseppe Verdi renunțase la ideea de a mai compune. Contactul cu libretul lui Temistocle Solera, inspirat din Vechiul Testament și, implicit, versurile viitorului cor al sclavilor evrei – Va pensiero, sull’ali dorate – a avut un impact puternic asupra sa, determinându-l să se întoarcă la arta creatoare. Pe parcursul anului 1841, Verdi a compus opera Nabucodonosor, interpretată în premieră la Scala in Milano în anul următor, la data de 9 martie, marcând, fără îndoială, începutul unei cariere artistice strălucitoare și stabilind un record de popularitate păstrat până în zilele noastre.
Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare la cea de libertate – dar și a atitudinii împăratului Nabucodonosor – întâi de aroganță, apoi de umilință – în fața puterii divine. Viziunea regizorală a Inei Hudea respectă concepția dramaturgică originală, în timp ce scenografia Lilianei Moraru prezintă componenta spațială a acesteia într-un context modern, contemporan.
Vârsta recomandată: 7+

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Egregori

Share This