Neînțelegerea, Albert Camus Galactoria 2019

Neînțelegerea, Albert Camus | Galactoria 2019

Neînțelegerea, Albert Camus | Galactoria 2019

Spectacol de licență (Regie de Teatru) realizat la Teatrul Teatrul Dramatic ,,Ion D. Sîrbu” Petroșani, cu premiera pe 12.04.2019.

Neînțelegerea
de Albert Camus
regia artistică și scenografia: Ovidiu Radu

Golul pe care îl lăsăm în casa din care plecăm nu va rămâne neatins până când vom catadicsi să ne întoarcem la el. Ar trebui să devenim conștienți că îi părăsim prea ușor pe cei dragi cu promisiunea că ne vom întoarce și că totul va fi (mai) bine pentru toți. Ne avântăm în lume, în țări străine și pe meleaguri necunoscute cu dorința de a lua de acolo ,,binele” și de a-l aduce acasă, la cei pe care i-am lăsat într-o incertă așteptare. Astfel, n-ar trebui să ne mire faptul că locul pe care îl credeam doar al nostru ajunge să fie ocupat de alte persoane sau ,,activități”.

Spectacolul ne prezintă tragedia unor personaje care au ajuns într-o incapacitate de relaționare, de a se face înțelese. Fiind produsul unei lumi distopice, ele ajung doar să vorbească, nu să și comunice. Într-o lume care e croită în așa fel încât ,,fața să se ridice și privirea să implore”, o lume în care ,,nu ne putem întoarce decât către Dumnezeu”, Martha ne demonstrează că revolta poate fi una dintre soluțiile acestei lumi absurde. Sau, dacă nu soluție, măcar un soi de alinare a existenței.

Ajungem să nu mai știm cine e omul de lângă noi, ajungem să nu mai recunoaștem oamenii care ne-au dat viață și să-i uităm pe cei care ne-au fost alături. Tânjim ca sinele nostru să fie recunoscut de celălalt, ca oamenii să ne aprecieze valoarea și eforturile depuse, ca iubirea oferită să se întoarcă la noi, ca oamenii să nu ne uite… Martha ne vorbeșe despre o ordine firească a lumii: ,,accea după care nimeni nu e niciodată recunoscut”. Ajungem să facem orice ca să luptăm împotriva acestei ,,ordini firești”… Cât de departe putem merge? Și, pe lângă toate acestea, ce are de spus Dumnezeul acestei lumi? Cine e, unde e și, cel mai important, de ce nu intervine în momentele în care au loc neînțelegeri?
Ovidiu Radu

Distribuție:
Oana Crișan
Andrada Dobre
Nicoleta Niculescu
Alexandru Cazan
Gheorghe Stoica

Lumini: Marius Niculescu
Sunet: Bogdan Popa

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This