Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.
Livestream

Online: Requiem | Mikis Theodorakis

30 April, 7:00 pm

Întâlnirile noastre săptămânale, fie și virtuale, sunt cel mai frumos simbol al legăturii speciale dintre artiști și dumneavoastră, spectatorii noștri. Vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ne-ați rămas alături în aceste timpuri dificile pentru întreaga lume și sensibile pentru cultură. Vom continua să vă împărtășim toate spectacolele noastre online cu aceeași bucurie, în regim gratuit.
Aceia dintre dumneavoastră care doresc să acorde un sprijin suplimentar Operei, o pot face cu ocazia fiecărei transmisii, prin achiziționarea unui bilet onorific
Vă invităm să descoperiți detaliile și categoriile acestuia pe: https://bit.ly/30wMY2z – site ce permite și achiziția directă. Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag pe scena virtuală!
Distribuție:
Dirijor: Adrian Morar
Regia artistică: Ina Hudea
Scenografia: Valentin Codoiu
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Dirijorul corului de copii ,,Junior-Vip”: Anca Mona Mariaș
Veronica Fizeșan – Soprană
Andrada Ioana Roșu – Mezzosoprană
Eusebiu Huțan – Tenor
Cristian Hodrea – Bas-Bariton
Simonfi Sandor – Bas
Pregătirea muzicală a soliștilor: Ovidiu Moldovan
Pregătirea muzicală a corului: Ioana Grünner
Pregătirea muzicală a corului de copii ,,Junior-Vip”: Lelia Serafinceanu
Consultant lingvistic/ Traducerea din limba greacă: Pr. Florin Cătălin Ghiț
Regie scenă culise: Cristina Albu
Operator supratitrare: Diana Baciu
Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
Corul de Copii ,,Junior – Vip” al Colegiului de Muzică
„Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca

Descriere:
Concert vocal-simfonic
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla au plăcerea de a vă prezenta concertul extraordinar „REQUIEM”, de Mikis Theodorakis.
Într-o perioadă solemnă, dedicată rememorării, introspecției și purificării sufletești, excepționala ocazie lirică le va oferi spectatorilor un concert vocal-simfonic înălțător și de o spiritualitate aparte, menit să le aducă Lumină tuturor celor prezenți.
În ajunul zilei dedicate de Biserică pomenirii celor plecați dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca un eveniment deosebit, în premieră națională, ce contemplă valorile rememorării uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii, creația lirică purtând semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate extrem de reprezentativă a artei muzicale din Grecia, reputată și la nivel internațional. Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum și pentru cele ce surprind cu finețe și atenție diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile unor poeți eleni, genuri muzicale ample de esență cultă, Theodorakis înclină cu profunzime către rememorarea trecutului, evocarea autentică a unor momente istorice, politice.
La rândul său o excepțională dovadă a marcării adevărului istoric, sensibilității spirituale și introspecției, „Requiem”-ul lui Mikis Theodorakis, scris în anul 1984, a fost dedicat morților în urma masacrului din orașul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul vocal-simfonic dedicat de către compozitor celor cinci soliști, corului mixt și orchestrei, are la bază textele părintelui Ioan Damaschinul.
Titlul capodoperei anunță încadrarea într-un gen cu o lungă tradiție în cultura occidentală, abordat de-a lungul secolelor de mari compozitori, conștienți de profunzimea pe care discursul vocal-simfonic – omagiu celor care nu mai sunt – o poate atinge. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, genul recviemului s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten.
Concertul vocal-simfonic, aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca o distribuție de înaltă ținută: soprana Veronica Fizeșan, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandor, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta Maestrului Adrian Morar, cu participarea Corului de Copii „Junior VIP” al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Dirijor: Anca Mona Mariaș.
Vă așteptăm la un spectacol înălțător, care ne va lumina spiritual!

Details

Date:
30 April
Time:
7:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/829861287743436/

Locație

Online
Cluj-Napoca, Romania
Share This