Loading Evenimente

« Calendar

Performing Juliet + Q&A cu regizorul András Visky

29 January, 8:00 pm

Performing Juliet

Duminică, 29 ianuarie, de la ora 20.00, vă invităm la Cinema ARTA, la proiecția documentarului 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗝𝘂𝗹𝗶𝗲𝘁 din cadrul 𝗙𝗼𝗰𝘂𝘀: 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘀𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶, proiecție însoțită de un 𝗤&𝗔 cu regizorul filmului, 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗮́𝘀 𝗩𝗶𝘀𝗸𝘆.

𝗣𝗘𝗥𝗙𝗢𝗥𝗠𝗜𝗡𝗚 𝗝𝗨𝗟𝗜𝗘𝗧
r: András Visky | 2021 | documentar | Chicago | 40’
lb: EN, sub: RO

Performing Juliet urmărește povestea Melissei Loraine, actrița americană care a fost admirată pe scenele internaționale jucând în spectacolul Juliet, scris de András Visky în 2002.
Scris ca un monolog al conștiinței, textul dramatic reface experiența mamei autorului, deportată în lagărul de muncă Lăteşti din Câmpia Bărăganului, împreună cu cei 7 copii săi, printre care și Visky însuși. Suferința ar fi putut fi evitată dacă Juliet ar fi divorțat de soțul ei, disident politic, condamnat la 22 de ani de închisoare de către regimul comunist din România.
Timp de mulți ani, Melissa Lorraine a interpretat cu mare succes dragostea necondiționată a Julietei pe scene din întreaga lume. În această perioadă, ea însăși a fost captivă unei relații marcată de violență domestică, găsind în rolul din teatru o experiență complementară. Drama istoriei colective se împletesște astfel cu cea a istoriei individuale, documentarul explorând rolul teatrului în condiții atât de austere. În ce măsură poate teatrul să ajute la salvarea unei vieți captive? Poate teatrul să ne ajute să înțelegem mai bine viețile noastre în afara scenei? Și, în cele din urmă, poate aduce teatrul vindecare?

𝗔𝗻𝗱𝗿𝗮́𝘀 𝗩𝗶𝘀𝗸𝘆 este dramaturg și profesor universitar la Facultatea de Teatru si Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Piesele sale au fost puse în scenă în mai multe țări din Europa și SUA. Lucrează ca profesor invitat la multe universități din întreaga lume, inclusiv Universitatea din California, San Diego (CA), Yale School of Drama (New Haven CT), Universitatea Internațională Josai, Universitatea Osaka, Universitatea de Arte din Coreea, Universitatea Károli Gáspár. După ce a crescut într-un gulag est-european, el revine iar și iar în piesele sale la ceea ce înseamnă să fii prizonier și la problema eliberării. A primit numeroase premii, printre care Premiul Salvatore Quasimodo (2001), Premiul ARTISJUS (2004), Premiul József Attila (2009), Premiul Szép Ernő (2002, 2017).

Detalii

Data:
29 January
Interval orar:
8:00 pm
Categorii:
Tags:
RSVP:
https://www.facebook.com/events/1660453631078679/

Locație

Cinema Arta
Cluj-Napoca, Cluj Romania + Google Map

Organizator

Cinema ARTA

Următoarele evenimente

Share This