Proiecție de film @ Cotton Club

Proiecție de film @ Cotton Club

Asociația Inima Ardealului vă invită la o proiecție de film documentar

Elisabeta Rizea, „Viteaza din Nucșoara”

Născută în 1912, Elisabeta Rizea a sprijinit, împreună cu soţul ei, gruparea anticomunistă condusă de comandantul Arsenescu.

Odată cu venirea comuniștilor la putere în 1945, a sprijinit rezistența anticomunistă din munți. Elisabeta Rizea i-a aprovizionat cu alimente și bani pe luptătorii din grupul Arsenescu – Arnăuţoiu din Făgăraș. Numită „duşman al poporului”, ea a fost arestată, torturată, inchisă prin temniţele de la Jilava sau Mislea.

Eliberată în 1958 și-a continuat activitatea de susținere a partizanilor. În 1959 când comandantul rezistenței este prins, este arestată din nou și condamnată la 25 de ani de închisoare. Va trece prin închisorile de la Pitești, Miercurea Ciuc și Arad. Este eliberată în 1964 în urmă decretului de amnistiere generală a deținuților politici.

„Până mor, eu tot aşa lupt”, spunea Elisabeta Rizea. Iar aceleaşi vorbe le-a spus şi când a fost atârnată de un carlig, fiind ţinută de părul ei, bătută peste stomac de căpitanul Cârnu sau când i s-au strâmbat picioarele şi degetele de la mâini. Nu si-a trădat niciodata soţul şi nici pe ceilalţi partizani. După ani, Elisabeta Rizea a devenit unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistenței anticomuniste românești.

Vă așteptăm marți, 14 august 2018, ora 20:00, la Cotton Club, Bulevardul 1 Decembrie 1918, 35-37, Cluj-Napoca.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This