Proiecție & Masterclass Superscrieri la TIFF

Proiecție & Masterclass Superscrieri la TIFF

Pe 6 iunie, TIFF și FFFF (Fundația Friends For Friends) te invită la două proiecții speciale urmate de un Masterclass Superscrieri – dezbatere pe tema fenomenului emigrării în România.

Cele două filme, în ordinea proiecției: „Învierea domnului Constantin” (2019), în regia lui Cornel Brad și documentarul „Nu e nimeni acasă” (premiul I video @ Superscrieri 2018), realizat de jurnaliștii Recorder.ro – Andrei Udișteanu, David Muntean și Cristian Delcea.

PROGRAM: Proiecția începe pe 6 iunie, la ora 15:00 @ Cinema Arta din Cluj, imediat după care urmează Masterclass-ul Superscrieri, la ora 16:30.
INVITAȚI: Cornel Brad, echipa Recorder (David Muntean, Andrei Udisteanu, Cristian Delcea)
MODEREAZĂ: sociologul Barbu Mateescu

Pornind de la poveștile prezentate de cele două filme ne propunem să mergem împreună cu realizatorii lor în culisele fenomenului emigrării. Vrem să înțelegem mai bine cum și de ce capătă amploare în România și ce povești aduce odată cu el felului în care ne raportăm la societate.

BILETE (achiziționarea unui bilet include participarea la cele două filme + Masterclass Superscrieri)

——
SYNOPSIS FILME
„Nu e nimeni acasă” (2018, Recorder.ro)
O familie românească cu doi copii din așa numita clasă de mijloc alege să emigreze în Anglia. Cum arată ultimele lor săptămâni înainte de plecare este o imagine simbol pentru un fenomen: români care pleacă definitiv, printre munți de bagaje, din autogări și aeroporturi aglomerate, copleșiți de frustrări, dezamăgiri și nenumărate regrete.
Documentarul a fost invitat special în programul TIFF în urma premiului I la categoria TV&video-jurnalism de la Premiile Superscrieri 2019, o recunoaștere a jurnalismului de calitate din România.

„Învierea domnului Constantin” (2019), în regia lui Cornel Brad, produs de Libra Film Productions
Auto-exilat în Turcia din 1999 și proaspăt expulzat, domnul Constantin află că este declarat decedat de către justiția română, prima oară chiar la cererea nevestei sale. La granița dintre două lumi, cu gândul la viața sa din Istanbul și cu trupul în Bârladul natal, domnul Constantin își caută răspunsurile existențiale în zilele Săptămânii Mari. Viața unui emigrant întors acasă pare însă fără soluții la simplele griji pământești și definitiv răvășită de eros și thanatos.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This