Recital 𝑻𝑹𝑬𝑰 𝑺𝑬𝑪𝑶𝑳𝑬 𝑫𝑬 𝑴𝑼𝒁𝑰𝑪𝑨̆ 𝑹𝑶𝑴𝑨𝑵𝑬𝑨𝑺𝑪𝑨

Recital Trei Secole de Muzică Românească

Recital Trei Secole de Muzică Românească

Miercuri // 25 ianuarie 2023 // ora 19:00 // Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, în cadrul Galei „Medicină, Artă, Cultură” organizată de Universtatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Recital cameral 𝑻𝑹𝑬𝑰 𝑺𝑬𝑪𝑶𝑳𝑬 𝑫𝑬 𝑴𝑼𝒁𝑰𝑪𝑨̆ 𝑹𝑶𝑴𝑨𝑵𝑬𝑨𝑺𝑪𝑨 – 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑪𝒂𝒏𝒕𝒆𝒎𝒊𝒓 𝒍𝒂 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒆𝒎𝒑𝒐𝒓𝒂𝒏𝒊
Diana Jipa – vioară
Ștefan Doniga – pian
Ziua Culturii Naționale și Ziua Unirii Principatelor marcate printr-un amplu proiect cultural dedicat personalității lui Dimitrie Cantemir, în care vor fi incluse un turneu de recitaluri camerale, conferințe pe teme istorice, lansarea unei pagini web și de videoclipuri de muzică de cameră românească.

Violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA vor desfășura, în perioada 15 – 27 ianuarie 2023, un proiect cultural complex dedicat împlinirii a 350 de ani de la nașterea și, respectiv, a 300 de ani de la moartea celei mai importante personalități a culturii umaniste din spațiul românesc – filosoful, istoricul, scriitorul, compozitorul, omul politic și omul de știință 𝑫𝑰𝑴𝑰𝑻𝑹𝑰𝑬 𝑪𝑨𝑵𝑻𝑬𝑴𝑰𝑹, ilustru precursor al iluminismului românesc și recunoscută personalitate a culturii europene.
Importanța acestui spirit creator și politic pentru întregul spațiu european precum și ocazia de a celebra concomitent cele două date definitorii ale biografiei sale transformă anul 2023 într-un veritabil „an Cantemir” pentru cultura română, oferind prilejul unei serii foarte bogate de evenimente culturale reprezentative, dedicate acestei personalități.
Astfel, sub titlul „𝑻𝑹𝑬𝑰 𝑺𝑬𝑪𝑶𝑳𝑬 𝑫𝑬 𝑴𝑼𝒁𝑰𝑪𝑨̆ 𝑹𝑶𝑴𝑨𝑵𝑬𝑨𝑺𝑪𝑨 – 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑪𝒂𝒏𝒕𝒆𝒎𝒊𝒓 𝒍𝒂 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒆𝒎𝒑𝒐𝒓𝒂𝒏𝒊”, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor demara în data de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un turneu de 5 recitaluri camerale, fiecare moment muzical fiind precedat de câte o conferință pe tema vieții și activității ilustrului personaj istoric celebrat, conferințe susținute de personalități ale crecetării istorice românești. Repertoriul prezentat va cuprinde exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine, de-a lungul celor 3 secole scurse de la moartea lui Dimitrie Cnatemir. Acest program va include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu precum și creații de Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Grigoraș Dinicu și Ion Voicu.

De asemenea, în fiecare dintre zilele în care vor avea loc evenimentele amintite, pe paginile online ale celor doi artiști și ale partenerilor proiectului vor fi lansate câte un videoclip al unei creații muzicale dintre cele incluse în program, aceste materiale video fiind precedate de câte o prezentare filmată în sălile Muzeului Național de Istorie a României alături de Conf. Univ. Dr. Cristina Păiușan-Nuică.

În același timp, proiectul presupune lansarea paginii web www.cantemir300.ro, un spațiu virtual în care vor fi prezentate ample materiale documentare privind personalitatea lui Dimitrie Cantemir realizate și structurate, de asemenea, de istoricul și cercetătorul Cristina Păiușan-Nuică, precum și informații despre conceptul, desfășurarea proiectului și materialele video publicate.

Programul recitalurilor camerale și al conferințelor publice este următorul:

– Duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 19:00 – Sala de Spectacole a Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, jud. Vrancea;
– Vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 18:00 – Sala „Constantin Silvestri” a Universității Naționale de Muzică din București;
– Marți, 24 ianuarie 2023, de la ora 19:00 – Sala de Spectacole a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea;
– Miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 18:00 – Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, în cadrul Galei „Medicină, Artă, Cultură” organizată de Universtatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca;
– Vineri, 27 ianuarie 2023, de la ora 13:00 – Sala de spectacole a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău.
Proiectul „ 𝑻𝑹𝑬𝑰 𝑺𝑬𝑪𝑶𝑳𝑬 𝑫𝑬 𝑴𝑼𝒁𝑰𝑪𝑨̆ 𝑹𝑶𝑴𝑨𝑵𝑬𝑨𝑺𝑪𝑨” este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu finanțarea Ministerului Culturii și cu valorosul parteneriat al postului Radio România Muzical, al Muzeului Național de Istorie a României din București, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE