Smells like the French New Wave

Smells like the French New Wave

Cinema ARTA și Institutul Francez din România la Cluj-Napoca lansează o serie de 10 proiecții dedicate Noului Val francez. Din 6 aprilie în 8 mai veți putea urmări pe marele ecran filme franceze emblematice, care au schimbat pentru totdeauna cinematografia europeană. Toate filmele vor beneficia de subtitrare în limba engleză, unele și de traducere în limba română.

Expresia Nouvelle Vague sau Noul Val se referă la o generație de cineaști francezi care s-a afirmat la finele anilor ’50 și care a bulversat regulile cinematografiei, permițând apariția unui nou tip de film – filmul de autor. În câțiva ani, François Truffaut, alături de colegii săi Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Louis Malle și alții vor intelectualiza filmul, recurgând la o critică severă a trecutului și a prăpastiei existente între realitate și transpunerea sa pe ecran și experimentând noi metode de turnaj și producție. Întorcând spatele academismului pe care îl denunță, acești tineri critici, deveniți apoi scenariști și regizori, angajează tineri actori, uneori amatori, profitând de răspândirea camerelor de filmat ușoare (inventate în timpul războiului pentru a filma actualitatea militară) și filmează în exterior, în decoruri naturale, filme uneori improvizate, dar întotdeauna inspirate, în care respingerea convențiilor se exprimă deseori printr-un joc actoricesc decalat, camera mobilă și montaj neconvențional.

Filmele sunt primite cu entuziasm de public și reprezintă lansarea unor noi actori precum Jean-Paul Belmondo, Jeanne Moreau, Jean-Claude Brialy, Bernadette Lafond, Jean-Pierre Léaud.

Începând cu 1961 însă, Noul Val începe să își piardă din forță, continuând până în 1965. Cu toate acestea, chiar dacă spiritul de revoltă s-a dispersat, setea de libertate în realizarea filmelor rămâne iar cinematografia franceză și europeană nu au mai fost niciodată la fel.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫:
⭐Mi 6 aprilie, 𝐋𝐞𝐬 𝟒𝟎𝟎 𝐂𝐨𝐮𝐩𝐬 / 𝐂𝐞𝐥𝐞 𝟒𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐯𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢, r: François Truffaut, 1958
⭐D 10 aprilie, 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐩𝐨𝐜𝐤𝐞𝐭, r: Robert Bresson, 1959
⭐Mi 13 aprilie, 𝐙𝐚𝐳𝐢𝐞 𝐝𝐚𝐧𝐬 𝐥𝐞 𝐌𝐞𝐭𝐫𝐨 / 𝐙𝐚𝐳𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐨𝐮, r: Louis Malle, 1960
⭐D 17 aprilie, 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐧𝐨𝐮𝐬 𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭 / 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬𝐮𝐥 𝐧𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐭̦𝐢𝐧𝐞, r: Jacques Rivette, 1961
⭐Mi 20 aprilie, 𝐉𝐮𝐥𝐞𝐬 𝐞𝐭 𝐉𝐢𝐦 / 𝐉𝐮𝐥𝐞𝐬 𝐬̦𝐢 𝐉𝐢𝐦, r: François Truffaut, 1961
⭐D 24 aprilie, 𝐋𝐞́𝐨𝐧 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐧, 𝐩𝐫𝐞̂𝐭𝐫𝐞 / 𝐋𝐞𝐨𝐧 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐧, 𝐩𝐫𝐞𝐨𝐭𝐮𝐥, r: Jean-Pierre Melville, 1961
⭐Mi 27 aprilie, 𝐂𝐥𝐞𝐨 𝐝𝐞 𝟓 𝐚̀ 𝟕 / 𝐂𝐥𝐞𝐨 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟓 𝐥𝐚 𝟕, r: Agnès Varda, 1962
⭐D 1 mai, 𝐋𝐚 𝐉𝐞𝐭𝐞́𝐞, r: Chris Marker, 1962, 28 min + 𝐋𝐞𝐭𝐭𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐒𝐢𝐛𝐞́𝐫𝐢𝐞, r: Chris Marker, 1958
⭐Mi 4 mai, 𝐋𝐞𝐬 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐩𝐥𝐮𝐢𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫𝐠 / 𝐔𝐦𝐛𝐫𝐞𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫𝐠, r: Jacques Demy, 1963
⭐D 8 mai, 𝐏𝐢𝐞𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐮 / 𝐏𝐢𝐞𝐫𝐫𝐨𝐭, 𝐧𝐞𝐛𝐮𝐧𝐮𝐥, r: Jean-Luc Godard, 1965

🎫Detalii despre proiecții, informații despre filme și bilete pe www.cinema-arta.ro.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This