fbpx

Summit-ul Industriei Ospitalității

Summit-ul Industriei Ospitalității

In luna februarie 2021 ia naștere Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.
8 asociații regionale din industrie decid să-și unească forțele pentru a sprijini interesele antreprenorilor din ospitalitate.
– Horetim Timișoara
– Horeca Transilvania Cluj-Napoca
– Resto Constanța
– Asociatia Horeca Oltenia, Dolj
– Asociația HoReCa Bacău
– Asociatia Patronala Horeca Arges
– Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni
– Asociația Horeca Piatra-Neamț
Nevoia de reprezentativitate la nivel național și de apărare a intereselor jucatorilor mici si medii care reprezintă peste 80% din industria HoReCa sunt principalele obiective asumate de liderii Federației.

Pe 15 octombrie 2015, după dezastrul de la clubul Colectiv, industria pierde peste 15.000 de unități la nivel național, prinsă intre jocurile de putere si fuga de responsabilitate a autorităților centrale si locale de la acea vreme. Timp de mai bine de 1 an si jumătate HoReCa se

transformă și se readaptează la noua realitate administrativă. Tot modelul de business se schimbă si apare o nouă generație de antreprenori.
Și renaste mai puternică, intre 2017 si 2019, timp de 3 ani, fiind sectorul cu cea mai mare creștere economică din Romania!
17 martie 2020, pandemia Covid-19 lovește Romania, și, prin ordin militar starea de alertă este instaurată. Singurul sector economic restricționat abuziv de la funcționare este cel al Ospitalității. Industria se prăbușește cu peste 90% in perioada martie-mai 2020.
De atunci si până acum am așteptat de la administrațiile centrale si locale ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem.
Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită.
Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate.
Din nou, ca și in 2015, sectorul este țapul ispășitor pentru jocurile și interesele politice, plătește nota de plată a unui stat falimentar, incapabil să susțină strategic și financiar stakeholderii săi.
Doar 40% dintre jucători reușesc să repornească business-urile dupa luna mai 2020 iar acum, o dată cu marea relaxare, ne dăm seama că mai mult de 30% din sector a dispărut cu totul.

RECONSTRUIM INDUSTRIA
Acesta este misiunea Federației Patronatelor din Industria Ospitalității in următorii 2 ani.
Pe baze solide si sustenabile. Pe transparență si etică in business. Pe viziune si responsabilitate.
Propunem:
– Schimbări legislative
– Debirocratizare administrativă
– Profesionalizarea forței de muncă. Reconversie. Invățământ dual.
– Programe de susținere și dezvoltare a antreprenorilor locali
Ne așezăm la masa dialogului social, devenim parteneri de discuție cu toți cei interesați in reclădirea industriei, investim resurse umane, financiare și logistice pentru a pune pe masa decidenților locali si centrali cele mai bune soluții.

Ne vedem la Cluj, pe 29 iunie, să punem țara la cale!

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This