The Great Challenge - Vernisajul expoziției

The Great Challenge – Vernisajul expoziției

The Great Challenge – Vernisajul expoziției

O caricatură nu este doar o altă ilustrație, ea transmite un comentariu succint, variind de la scepticism la ireverență și dispreț și caută să „stânjenească” victima cu râsete. Expoziția de caricaturi politice ”Marea Provocare” arată lumii întregi că mințile ascuțite ale caricaturiștilor de azi se pot compara foarte bine cu cele ale caricaturiștilor anilor 1958, care conturau provocările politice ale Războiului Rece.

Caricaturile sunt pătrunzătoare prin judecățile lor politice și sunt oglinda epocii lor. Acestă expoziție este una prețioasă, vernisată chiar de președintele Nixon la Washington și acum e găzduită la Cluj, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, timp de o lună.

Program:
17.30 – 18.30 Vernisajul expoziției de caricaturi politice “The Great Challenge/ Marea Provocare”
• Cuvânt introductiv: Geanina Simion, organizator eveniment din partea CRD
• Vorbitor: Nicolae Raţiu, Chairman of the CRD Board

18.30 – 19.30
Piesa de teatru “Discursuri politice care N/AU schimbat lumea”, o producție Texte bune în locuri nebune

Despre piesă:
Discursuri care amenință, mulțumesc și previn; discursuri care condamnă, încurajează și dezamăgesc. Discursuri care, în mod surprinzător, deși nu toate fac parte din istoria recentă, reflectă dureroase realități contemporane: aceleași lupte pentru putere, aceleași magistrale înșelătorii politice, categorii sociale ignorate, eterne injustiții rasiale și multă, multă ipocrizie, sau cum i se spune mai nou, diplomație de vârf. Desigur, există și speranță.

Figuri politice care condamnă ignoranța și ura și care ne oferă posibilitatea unui viitor mai bun. Mecanismele perfide ale dictaturilor de orice fel au avut opozanți. Voci ferme și răsunătoare care au condamnat și desființat întunericul minții umane. Multe dintre aceste voci au fost înăbușite prematur. Asasinate, crime politice, înfiorătoare nebunie vindicativă. Tiranii au avut, de cele mai multe ori, morți mai blânde.

De ce am ales să rostim aceste vorbe? E simplu: pentru că dorim ca ele să fie auzite. Pentru că, în mare parte, sunt necunoscute. Pentru că dorim să schimbăm măcar un om, să influențăm măcar o conștiință. Lecția noastra de istorie rostită se adreseaza celor care respiră, celor care se întreabă și celor care gândesc. Cu propriul cap. (Ionut Caras, actor)

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This