Tosca

Tosca @ Opera Naţională Română Cluj-Napoca

Tosca @ Opera Naţională Română Cluj-Napoca

TOSCA DE GIACOMO PUCCINI
Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică, Lumini și Scenografie (Adaptare scenografică după Andrei Șchiopu): Dan Lupea

Floria Tosca: Aurelia Florian (invitată)
Mario Cavaradossi: Ștefan Pop (debut; invitat)
Scarpia: În curs de stabilire
Cesare Angelotti: Petre Burcă
Sacristanul: Köpeczi Sándor-Attila (invitat)
Spoletta: Eusebiu Huțan (debut)
Sciarrone: Sebastian Balaj
Temnicerul: Florin Sâmpelean
Păstorul: Karina Mitrana (invitată)
Regie scenă culise: Alina Simona Nistor
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Corul de copii Junior VIP al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca
Dirijor: Anca Mona Mariaș

Operă în trei acte pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victorien Sardou.
Vârsta recomandată: 8+

Atenta revizuire a libretului de către Illica, în asociere cu Giacosa, i-a oferit lui Puccini fundamentul pentru cea mai reprezentativă operă a stilului său de maturitate. Tosca pune în lumină capacitatea sa de a contura, prin intermediul limbajului muzical, personaje complexe, caractere puternice antrenate într-un parcurs dramatic cu final tragic pentru fiecare dintre acestea. Nici cântăreața Floria Tosca, complet dedicată sentimentelor sale pentru pictorul Mario Cavaradossi, însă extrem de geloasă, nici iubitul ei – animat de sentimente revoluționare, capabil de sacrificiul suprem pentru protejarea confratelui său Angelotti și nici josnicul baron Scarpia – șeful poliției pontificale, dominat de atracția față de Tosca, ale cărei favoruri încearcă să le obțină cu orice preț, nu supraviețuiesc tumultului evenimentelor de esență politică și romantică, care se petrec pe parcurul celor trei acte în locații specifice Romei anilor 1800.

Premiera mondială de la Teatro Costanzi din 14 ianuarie 1900 a adus în fața publicului un titlu a cărui popularitate avea să se păstreze de-a lungul timpului. Conform informațiilor din cadrul programului Operabase, în perioada 2007-2012 Tosca s-a situat pe poziția a cincea în topul celor mai interpretate spectacole de operă.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This