Vernisaj: Apparatus

Vernisaj: Apparatus / Alexandra Mereuți

Vernisaj: Apparatus / Alexandra Mereuți

► Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Apparatus / Alexandra Mereuți în data de 4 aprilie, începând cu ora 18:00.

Lucrările expuse sunt rezultatul unui studiu pornit din realitatea imediată, din lucruri comune, aflate la îndemână. Fiind interesată de legătura dintre văz și desen, am ajuns să privesc producerea de imagini în mod general, ca fiind un proces asemănător cu transferul informației de la ochi la creier. Am devenit conștientă de faptul că, indiferent cum ajunge informația să fie translatată de desen, pentru că procesul pornește din realitate și nu doar dintr-un imbold imaginativ, rezultatul translatării va fi în esență același. Astfel, orice semn devine important pentru mine, deoarece este o urmă a informației inițiale.

Între lucrări și contextul lor se creează o paralelă între un aparat organic (relația ochi-creier-mână) și altul mecanic.

Dacă, în prima fază a cercetării, desenul este privit ca un martor ce documentează prin semne capacitățile simțului vizual și realitatea, în acest punct aparatul este privit atât ca martor cât și ca propriul său ochi, cu realitatea sa. Acesta nu mai este un servitor al omului, un mecanism ce există doar pentru a ne produce nouă imagini ce seamănă realității, ci este văzut ca un producător aproape independent care citește informația în mod propriu, dar impersonal.
În cursul acestui studiu, interesul pentru desen a avansat concomitent cu interesul față de comportamentul aparatului mecanic. Constatările făcute în observarea comportamentului ambelor aparate ajung să se influențeze reciproc. Pornind de la argumentul că aparatul fotografic este o imitare a ochiului uman, am inversat rolurile și am încercat să mimez cu aparatul organic funcțiile celui mecanic. – Alexandra Mereuți

Accesul este gratuit.
Vă așteptăm cu mare drag!
______________________

Alexandra Mereuți (n. 1997) este studentă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, în cadrul secției de grafică. A participat la stagii de practică în cadrul Muzeului de Artă Florean, Baia Mare, iar în anul 2018 a finalizat două luni de ucenicie la Catedrala Episcopală Sfânta Treime, alături de pictorul Alexandru Săsărman, în domeniile frescă şi pictură bisericească. În 2018 a beneficiat de o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arti din Bari.

Apparatus este proiectul câștigător al programului entry [ˈentri], inițiat de Quadro 21 Gallery în februarie 2019.
Prin entry [ˈentri], Quadro 21 Gallery își propune să întărească dialogul dintre artiști, galerie și public și să contribuie la diversificarea scenei artistice prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști activi pe scena clujeană.

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This