Vernisaj Laurențiu RuțăFluidity of Bodies

Vernisaj | Laurențiu Ruță: Fluidity of Bodies

Vernisaj | Laurențiu Ruță: Fluidity of Bodies

Vernisaj: 23.05.2019, ora 18:00
Expoziție: 24.05. – 13.07.2019

Avem plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Laurențiu Ruță: Fluidity of Bodies (Fluiditatea Corpurilor), în data de 23 mai, începând cu ora 18:00.

Capacitatea fotogramei de a înregistra în timp real și, adesea, fără intervenție auctorială fenomene fizice este exploatată în profunzime de Laurențiu Ruță în întreaga sa carieră, începând cu anii de studiu la Școala de Arte de la Timișoara, trecând prin perioada creativă intensă din anii 1980 și, revenind, din 2015 până astăzi.

Expoziția de la Galeria Quadro 21 își propune o amplă prezentare a experimentului fotografic în creația artistului, îmbinând o abordare istorică a creației sale cu una experimentală, în acord cu atitudinea artistului, oferind expoziției o deschidere performativă și participativă.

Primele fotograme care figurează în expoziție sunt realizate de artist în vremea în care studia designul la Cluj: în acea perioadă, a intrat în zona de efervescență creativă a Atelierului 35, spațiu dedicat tinerilor artiști și condus de artista Ana Lupaș.

Pentru aproape trei decenii, până în 2015, artistul va renunța complet la experimentul fotografic. În noiembrie 2015, el reîncepe ceea ce putem numi un performance de atelier de lungă durată: o serie amplă de micro-experimente care se focalizează asupra studiului fluidității corpurilor. Putem vedea fotogramele ca pe o „lecție de anatomie”, bisturiul fiind blitzul, în acest caz. Lecția lui Ruță este diametral opusă celei a faimosului Dr. Tulp. Prin înlăturarea pielii de pe corp, Dr. Tulp releva ordinea mecanică a corpului, oferind astfel liniște intelectului dornic să se imagineze într-un univers seren supus rațiunii. Corpurile fluide ale lui Ruță ne sugerează un alt tip de înțelegere a lumii; demersul său ne relevă o ordine a mișcării, a fluxului permanent. Aceasta poate fi asemuită cu ordinea oceanului, care invită la participare în mișcare.

În spiritul fluxului creativ al artistului, expoziția devine parte a acestui performance care este adus din atelier în spațiul galeriei, în fața publicului, fără a avea o finalitate proiectată. – Sebestyén Székely, curator

Vă așteptăm cu mare drag!

Organizator

URMĂTOARELE EVENIMENTE

Share This