Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.
Livestream Watch Now

Vizita bătrânei doamne: TheatreOnAir

27 June, 2020, 8:00 pm - 10:00 pm

În opinia lui 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝𝐫𝐢𝐜𝐡 𝐃𝐮̈𝐫𝐫𝐞𝐧𝐦𝐚𝐭𝐭 – 𝐕𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚 𝐛𝐚̆𝐭𝐫𝐚̂𝐧𝐞𝐢 𝐝𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞 fiind singura piesă pe care autorul o numeşte nu comedie, ci tragicomedie –, în ciuda faptului că în vremurile moderne tragedia nu mai este posibilă, în adâncul poveştilor groteşti, aproape fără excepţie, se ascunde sentimentul tragic. Societatea contemporană a îndreptat către o nouă matcă şuvoiul fluviului tragic și, în ziua de azi, nu soarta individuală, ci însăşi istoria este cea care îşi lichidează protagoniştii. Acest tragism îl interesează pe Dürrenmatt şi în cazul comediilor. Ca pe Shakespeare, de altminteri, ale cărui comedii sunt străfulgerate de o cruzime ascunsă.
𝐕𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚 𝐛𝐚̆𝐭𝐫𝐚̂𝐧𝐞𝐢 𝐝𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞 este radiografia unui orăşel provincial. Al unui oraş în care comunitatea – strânsă în „cerculețe publice”, „mici comitete şi comiţii”, asociaţii, societăţi şi alte grupuri de interese –, reiterând clişeele etice dictate de spiritul de turmă şi pătrunsă de aroganţa demagogică a propriei integrităţi, este în acelaşi timp coruptă şi coruptibilă până în măduva oaselor.
Răzbunarea lui Claire Zachanassian nu se îndreaptă atât către Alfred Ill, cel care a părăsit-o odinioară, ci vizează mai degrabă această comunitate înglodată în mediocritatea provincială, tocmai prin dezvăluirea putrefacţiei morale ce o caracterizează. Tragedia – scrie Dürrenmatt – duce lipsă, mai mult: face imposibilă distanţarea, în timp ce comedia aproape că o creează. Cred că această distanţare estetică indispensabilă este cea care ne poate ajuta să vedem mai limpede şi să înţelegem mai bine comunitatea în care trăim.

Gábor Tompa

𝐃𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐞𝐢: 07 ianuarie 2015

𝐓𝐮𝐫𝐧𝐞𝐞
2015 – Budapesta
2015 – Festivalul Național de Teatru (FNT)

Spectacolul va fi disponibil pe pagina de Facebook a Teatrului.

Details

Date:
27 June, 2020
Time:
8:00 pm - 10:00 pm
Website:
https://www.facebook.com/events/963154854200101/

Locație

Online
Cluj-Napoca, Romania
Share This