Loading Evenimente

« All Evenimente

  • This eveniment has passed.

‘Vox Nihili’: în culisele dansului contemporan / lecture performance | Pauza de dans

15 October, 7:00 pm - 8:00 pm

Dansul a reprezentat o modalitate de exprimare a celor mai vaste sentimente încă de la începutul istoriei. Chiar dacă inițial a fost folosit în scopul ritualurilor, de-a lungul timpului, creativitatea și nevoile oamenilor au trecut dansul prin mai multe categorii: ritualic, de curte, ca joc, poveste. Astfel au luat naștere diferite stiluri ale dansului, printre care dansurile de societate, folclor, baletul clasic, și streetdance.
Dansul contemporan datează încă de la începutul secolului XX ca o mișcare pornită împotriva structurii rigide, plină de reguli și repetitivitate a baletului. Ca un act de rebeliune, principiile și vocabularul dansului clasic au fost înlocuite cu ideea libertății de mișcare și exprimare. Atunci când baletul cerea excelență și impunea o ținută specifică prin strictețea mișcării, în contextul socio-economic și evenimentele istorice ale vremii, un val de artiști moderni a dorit să depășească stagnarea cauzată de austeritatea dansului clasic. Așa a apărut ceea ce s-a numit ‘dansul liber’ la început. Mișcarea a devenit un subiect de cercetat și experimentat, iar latura artistică a dat contur dansului expresionist. Dansul a început treptat să fie influențat din ce în ce mai mult de individualitatea artiștilor, de cultura și tradiția acestora, precum și de îmbinarea diferitelor stiluri.
Așadar, dansul contemporan s-a bucurat de diferite interpretări, de la expuneri realiste cu interes pentru mișcarea fizică, la abordări conceptuale, experimentale, cu accentul pe proces în locul piesei finale. În ultimul timp, direcția principală în care în domeniul dansului în secolul XXI se îndreaptă poartă amprenta interdisciplinarității, combinând mai multe forme de artă precum pictura, poezia, lucrând creativ și cu ramuri științifice și tehnologice asemenea matematicii și roboticii. Exact acest concept este cel care promovează originalitatea și inspiră spre a construi lucruri noi prin aprofundarea mai multor zone de interes.
Concept: Cosmin Vasile
Coregrafia: Cosmin Vasile și dansatorii
Distribuție: Mariana Gavriciuc, Laura Petrișan, George Alexandru Pleșca, Cosmin Vasile
Scenografia: Mădălina Sandu
Producător: Cosmin Ștefan Vasile
Rezervările se fac aici.
Participarea la eveniment este gratuită. Participarea se va face respectând condițiile de siguranță și igienă. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata spectacolului.
_________
Evenimentul face parte din proiectul Pauza de Dans. Pauza de Dans este un proiect prin care Fabrica de Pensule dorește să susțină și să promoveze difuzarea proiectelor coregrafice în rândul publicului tânăr.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Details

Date:
15 October
Time:
7:00 pm - 8:00 pm
eveniment Category:
eveniment Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/336277501160593

Locație

ZIZ – Art and Social Area
str. Paris nr. 5-7
Cluj-Napoca, Romania

Organizator

Fabrica de Pensule

Evenimente viitoare

Sun 25

Transylvania Mountain Festival 2020 / All Mountain

20 October, 10:00 am - 15 November, 10:00 pm
Sun 25

EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE MONTANĂ TMF 2020 | OUTDOOR

20 October, 10:30 am - 30 October, 5:00 pm
Sun 25

Muzeul Fotografiilor Nefăcute #2

21 October, 10:00 am - 25 October, 5:00 pm
Sun 25

Târg de blănuri

23 October, 10:00 am - 25 October, 10:00 pm
Share This