Evenimente din Cluj-Napoca

Loading Evenimente

« Toate Evenimentele

  • This eveniment has passed.

Zilele culturii portugheze

18 November, 12:00 am - 21 November, 12:00 am

Vă invităm să descoperiți cultura portugheză, prin intermediul fotografiei, literaturii și cinematografiei.

În primele două zile ne bucurăm să fim găzduiți de Turnul Croitorilor, Str. Baba-Novac nr. 35, Cluj-Napoca.

În 18 noiembrie, de la ora 18 inaugurăm expoziția de fotografie „Portugalia-România : oglinzi (inter)culturale”, în prezența fotografei Sílvia Vieira, care ne va povesti cum a descoperit România și afinitățile dintre două culturi mai apropiate decât ar părea la prima vedere. Invitația de a vedea imaginile expuse nu trece printr-o dinamică a diferențierii sau a comparării. Ci printr-o reflecție, o ponderare mai presus de toate senzorială a două țări diferite care conțin, cu toate acestea, esență și omogenitate în imaterialitatea lor.

În 19 noiembrie, de la ora 18 vom descoperi împreună romanul „Până ce pietrele vor deveni mai ușoare ca apa” de António Lobo Antunes, traducere Dinu Flămând și Anca Milu Vaidesegan. „Cred că e cel mai bun lucru pe care l-am scris până acum“, declara António Lobo Antunes despre noul său roman, poate cea mai complexă dintre operele sale. Cartea, o aventură intelectuală și senzorială în 23 de capitole cu un minimum de punctuație – de fapt, 23 de fraze ample, numite de critică „versete poetice“ –, oferă o experiență de lectură inedită și o poveste cutremurătoare: un tânăr sublocotenent aduce din Angola un băiat de culoare, un orfan, pe care îl adoptă împreună cu soția lui.

Apoi ne mutăm în eleganta sală a Cinematografului Dacia, Str. Bucegi nr. 11, Cluj-Napoca.

În 20 noiembrie, de la ora 18.30 vom urmări „José și Pilar” (2010), un emoționant documentar despre José Saramago, singurul scriitor de limbă portugheză laureat al premiului Nobel. Vom vedea cum puterea iubirii și puterea cuvintelor se întâlnesc într-un proces creativ care ne-a adus o operă unică, ce include capodopere precum „Eseu despre orbire”, „Eseu despre luciditate”, „Memorialul mânăstirii”, „Istoria asediului Lisabonei”.

În 21 noiembrie, de la ora 18.30 o să vedem „Marele Kilapy” (2012) un film care amintește de filmele polițiste ale anilor ’70. Co-producție Angola, Portugalia și Brazilia, pelicula prezintă aventurile lui Joãozinho (Lázaro Ramos), bon vivant care își trăiește viața la maximum și se distrează cu prietenii. Teme mai grave, precum colonialismul, rasismul nu lipsesc din intriga filmului premiat la FESTiN.
Ambele filme au subtitrare în română și engleză.

Detalii

Start:
18 November, 12:00 am
End:
21 November, 12:00 am
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/2697737373580718/

Organizator

Cinema Dacia Cluj

Locație

Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj
Baba Novac, nr. 35
Cluj-Napoca,ClujRomania
+ Google Map

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.