Asociația Culturală Kesenai din Cluj-Napoca aduce în Transilvania un concept inedit de festival pentru spațiul românesc: un eveniment cultural și interactiv, care promovează deopotrivă valorile stricte ale societății japoneze și cele mai puțin riguroase ale civilizației occidentale. Festivalul Japan Play Transylvania (JPT) este primul eveniment major de cultură japoneză din România. Festivalul se va desfășura în 28 și 29 aprilie la Cluj-Napoca, în două locații reprezentative pentru diversitatea culturală: Casa de Cultură a Studenţilor şi Centrul de Cultură Urbană „Turnul Croitorilor”.
Organizatorii au pregătit pentru prima ediție a JPT o serie de activități: concursuri de talente artistice și de costume (cosplay); expoziții de armuri, kimono-uri și coifuri; ateliere de haiku (poezie din 17 silabe), de origami modular și de light graffiti; prezentări de ikebana; concerte ale unor cunoscute trupe românești; zone de gaming (pe computer și console); proiecții de filme documentare și animații japoneze și occidentale; expoziții cu vânzare de benzi desenate; stand-up comedy cu teme sociale japoneze; demonstrații de luptă; karaoke.
Centrul de Cultură Urbană „Turnul Croitorilor” va găzdui, pe parcursul celor două zile de festival, expoziţii şi demonstraţii din cultura tradiţională japoneză. Accesul vizitatorilor va fi liber, iar oferta organizatorilor este extrem de generoasă: demonstraţii culinare de sushi, sashimi şi multe alte preparate specifice; demonstraţii vestimentare; demonstraţii de arte marţiale; expoziţii istorice; expoziţii artistice şi de fotografii, precum şi de lucrări Ikebana. De asemenea, vor fi pregătite şi activităţi interactive pentru public, cum este atelierul de haiku.
Turnul Croitorilor va avea amenajată o zonă specială pentru copii, unde se vor desfăşura diverse activităţi pregătite special pentru cei mici. Copiii, împreună cu părinții sau bunicii lor, vor putea învăţa să creeze animăluțe din hârtie, să caligrafieze anumite cuvinte japoneze și să urmărească mini-spectacole de teatru de păpuşi.
Casa de Cultură a Studenţilor este considerată locaţia de bază a festivalului şi se va dedica în principal culturii pop. Intrarea în această locaţie se va face pe bază de bilet. Printre cele mai importante activităţi care vor avea loc în această locație sunt trei concursuri destinate celor deja versaţi în elemente specifice ale culturii japoneze, în scopul promovării şi susţinerii talentelor acestora: concursul de cosplay (cu secţiunea free cosplay, în afara competiţiei); concursul Saiki (pentru cei cu talentele deosebite) şi concursul de AMV (montaj audio-video de anime-uri).
JPT organizează şi workshop-uri gratuite cu traineri profesionişti care vor instrui participanţii în domenii interesante, precum realizarea de animaţii, cosplay, origami, desen ş.a. Este important de precizat că accesul la workshop-uri va fi liber, iar numărul participanţilor va fi limitat (până la 30 de locuri), înscrierile efectuându-se în ziua respectivă, la InfoPoint-ul amplasat în holul Casei de Cultură a Studenților.
Alte puncte de atracţie pentru publicul pasionat de cultura modernă japoneză vor fi zonele special amenajate. De exemplu, în zona de gaming vor fi prezentate diverse jocuri populare nipone, precum Just Dance, Dance Dance Revolution, jocuri pentru console (Xbox 360, Playstation 2 și 3 etc), jocuri de masă, jocuri tradiţionale şi multe altele. Vizitatorii vor avea posibilitatea inclusiv de a-şi achiziţiona jocurile pe care le testează.
Nelipsite de la JPT vor fi concerte de muzică – unul dintre punctele forte de atracţie ale festivalului. Două dintre formaţiile invitate au fost deja confirmate. Este vorba de trupele româneşti: Ultimu’ Nivel şi Trupa OM. Urmează ca, până la 1 martie, organizatorii să anunţe şi celelate formaţii care își vor face apariția la festival, din listă făcând parte: The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și Les Elephants Bizarres.
Mai multe detalii pe fanpage-ul oficial.