Piata Unirii – Cluj

Home $ Articole $ Piata Unirii – Cluj

by | Sep 18, 2012 | Articole

Pornim o noua categorie pe site-ul nostru si incercam sa descoperim impreuna orasul, locuri si locatii interesante de vizitat si despre care putem afla oricand cate ceva nou…

Primul loc care mi-a ramas in minte dupa prima vizita la Cluj, a fost, desigur, Piata Unirii, care arata cu totul altfel acum 6 ani.
In studentie a fost un loc numai bun de intalnire cu prietenii, mai apoi sa ne indreptam spre vreun bar, cafenea sau club 🙂

In acest articol vreau sa aflam impreuna ce putem face in piata centrala a Clujului si ce avem de vazut. Pentru cei care nu stiau, Piata Unirii era considerata cea de-a doua piata a Clujului (Piata Mare), prima fiind Piata Muzeului (Piata Mica), primit numele actual datand din 1918. De-a lungul timpului au fost organizate diferite evenimente in aceasta piata, de la festivaluri, targuri, concerte si expozitii pana la evenimente sportive, competitii, ateliere de joaca, workshopuri sau chiar proiectii de cinema in aer liber.

Piata Unirii gazduieste in perimetrul sau Biserica Sf. Mihail si Statuia lui Matei Corvin.
Biserica Sf. Mihail este un punct de reper binecunoscut in Cluj-Napoca si este una dintre capodoperele arhitecturii gotice din Transilvania, iar constructia sa a fost desfasurata in doua perioade: 1316-1390 si 1410-1487.
Turnul Bisericii este considerat a fi cel mai inalt turn de biserica din Romania. Biserica are 70m lungime si 80m inaltime si de-a lungul timpului a servit unor momente importante din istorie, precum botezul lui Matei Corvin sau proclamarea unor principi ai Transilvaniei: Gabriel Bethlen, Sigismund Bathory, Sigismund Rakoczi sau Gabriel Bathory. Din pacate, turnul nu poate fi vizitat de catre turisti, decat foarte rar, in anumite ocazii speciale.


In aceasta vara am reusit totusi sa urcam in turn, cu ocazia Zilelor Maghiare, insa accesul este ingreunat de scarile de lemn, care sunt intr-o stare destul de avansata de deteriorare, dar panorama Clujului de acolo, de sus, este superba!

Statuia lui Matei Corvin este de fapt un ansamblu monumental, alcatuit din 5 statui, amplasat in anul 1902. In centru se afla Regele Matei Corvin, pe cal, iar in jurul sau sunt cei 4 generali ai sai. Aceste statui au fost aduse de la Budapesta si apoi transportate pana in centrul Clujului. Interesant este ca unul dintre artistii ce au lucrat la aceste statui, Janos Fadrusz, si-a imprimat propriul chip pe unul dintre generali, Stefan Bathory. Statuia a fost suspusa restaurarii intre 2007-2011, astazi avand aspectul sau grandios.

Case, palate si hoteluri
Palatul Banffy sau Muzeul de Arta a fost construit intre anii 1774-1785, sub amprenta baroca, de catre contele Gyorgy Banffy, fiind cea mai reprezentativa cladire a acestui stil, din Transilvania. Aceasta cladire se afla tot in Piata Unirii, pe latura estica. De remarcat este ca frontspiciul cladirii are blazonul familiei Banffy si statui ale zeilor si personajelor din mitologia romana, cum ar fi Diana, Apollo, Marte, Minerva, Perseu, Hercule.
Incepand cu anul 1951, acest edificiu devine Muzeul de Arta, ce gazduieste opere ale artistilor Nicolae Grigorescu, Dimitrtie Paciurea, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Camil Ressu.
Palatul Banffy este vizitat in tot timpul anului de catre iubitorii de arta, ocazional sunt organizate si evenimente de moda, business, de networking, de asemenea, este unul dintre punctele importante ale Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Casa Wolphard-Kakas se afla langa Palatul Banffy si este o intriga a arhitecturii, deoarece au fost lasate 3 inflente asupra sa: gotica, renascentista si baroca. Special la acest edificiu, este desenul unui cadran solar, singurul ramas din Transilvania secolului XVI, ce indica orele cu ajutorul umbrei unui cui.

Hotel Central Melody, a carei cladire a fost finalizata in 1868, functioneaza inca din anul 1891 ca si hotel cu o capacitate de 60 de locuri. Acesta a apartinut diferitilor proprietari, dar intotdeauna a fost un loc de atractie pentru turistii Clujului. Cladirea poarta numele de Hotel Central Melody incepand din anul 1995.

Casa Mauksch-Hintz este situata pe coltul laturii nordice a Pietei Unirii si a gazduit prima farmacie laica din Cluj, in 1700, o cladire construita in stil renascentist. Astazi, fatada poarta amprenta clasicista si un mit al studentilor spune ca nu e bine sa treci pe sub aceasta cladire, daca doresti sa iti treci examenele 🙂
De asemenea, tot in aceasta cladire deosebit de frumoasa se afla Muzeul Farmaciei, un muzeu misterios cu exponate precum praf de mumie, praf de soparla, elixirul dragostei si un laborator de preparare a potiunilor, in subsolul cladirii!

Casa Schleunig sau Casa Parohiei Romano-Catolice este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, construita in stil gotic si este situata pe partea vestica a Pietei Unirii. Partea nordica dateaza inca din anul 1450. In amintirea parohului Schleunig Gregorius, a fost amplasat si un blazon ce infatiseaza un leu si initialele G S.

Palatul Jósika sau Casa cu Picioare este o cladire in stil clasicist, initial construita cu un singur etaj, situata tot pe partea vestica a Pietei Unirii. Balconul acesteia este sustinut de coloane in stil toscan. Pe locul acestei cladiri a functionat Casa Kakas, imobil ce a adapostit principi ai Transilvaniei.

Palatul Rhédey este situat pe coltul Pietei Unirii cu Strada Napoca si a a fost construit la inceputul sec XVI fiind si loc de gazduire ai primilor actori din oras si se remarca prin sala sa de bal. In secolul XVIII casa este cumparata de catre contele Rhedey Janos, este unificata cu alte 3 case de pe Ulita Fanului (actuala strada Napoca) si ii se mai adauga inca un etaj. Pe fatada cladirii putem observa blazonul familiei Rhedey. Astazi, in fata acestui palat este amplasat un ansamblu monumental de statuete-coloane, ridicat in 2003 in cinstea eroilor ce au murit in timpul Revolutiei, la data de 21 Decembrie.

Hotel Continental sau Hotel New York se afla pe coltul strazii Napoca cu Universitatii si Piata Unirii si a fost construit in stil eclectic la sfarsitul secolului XIX de catre arhitectul Lajos Pakey. Hotelul a fost construit pe locul unui alt hotel ce a fost demolat special pentru ca noua cladire sa ia fiinta. La parterul cladirii functiona o cafenea literara, loc de dezbatere al mintilor luminate ale vremii. Astazi el este privatizat dar nu se afla in stare de functionare, trebuie sa fie reconditionat. Insa diverse activitati iau parte aici, cum ar fi petreceri TIFF, petreceri si concerte pe diverse teme, expozitii si targuri de haine si bijuterii.

Altfel spus, la Casa Wolphard-Kakas mergem pentru cele 2 banci (BRD si Leumi) sau studioul foto, pe langa Casa Mauksch-Hintz trecem de fiecare data cand fie ne indreaptam catre strada cu Sora fie mergem pe Ferdinand, catre Central, la Casa Schleunig mergem pentru clubul Diesel sau fast food-ul de langa, la Palatul Jósika mergeam pentru Fashion Lounge iar acum la braseria Toulouse de langa iar la Palatul Rhedey mergem pentru clubul-cafenea Vertigo sau pentru ceainaria Demmers.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!