Poze: Mental Architects @ Gambrinus Pub

by | May 27, 2012 | Articole

Concert: Mental Architects / Fluturi pe Asfalt

26 mai. O seară ploioasă de sâmbătă, în Gambrinus Pub e anunțat concert cu Mental Architects și Fluturi pe Asfalt în deschidere.

Mental Architects sunt o trupă de rock instrumental din Sofia, Bulgaria. Dacă sunteți pasionați de clasificări muzicale și tag-uri complexe, atunci pentru voi Mental Architects sunt o trupă de math-rock (nume provenit de la structura complexă a compozițiilor). Deși sunt din Europa de Est acești 3 băieți (Maksim – tobe, Nikolay – bass, clape și Anton – chitară) au reușit să își producă materialul audio în Statele Unite sub niște producători cunoscuți. Trupa se înființează încă din 2001, însă încep activitatea abia în 2010 când se reinventează și reprofilează. Ajung să scoată și primul EP în primăvara lui 2011 care se intitulează: Patience, Communication, Understanding, Go. Acest prim mini album e produs, mixat și masterizat de Chris Common (toboșar în formația americană de rock experimental These Arms Are Snakes). Primul album vine la un an după și așa se face că în 2 aprilie 2012 aceștia lansează primul lor album propriu-zis: Celebrations. Albumul este produs de asemenea în SUA, de data aceasta sub alt producător: Aaron Harris (din consacrata trupă ISIS) și masterizat de un alt veteran al muzicii underground: James Plotkin (din formația Khanate). Pe lângă producția asigurată de acești doi cunoscuți muzicieni, albumul oferă și colaborări cu Joseph Andreoli (din Giraffes?Giraffes!) și Bryant Clifford Meyes (Red Sparowes). Astfel pentru Mental Architects singura direcție în care pot merge e sus. Cu ocazia lansării albumului de debut aceștia au plecat într-un turneu de promovare, motiv cu care au ajuns și la noi în Cluj.

Pe Fluturi pe Asfalt i-am mai prezentat și eu și alții, fiind foarte activi în ultimul an pe scena clujeană. Eugen (chitară/voce), Flaviu (tobe), Andrei (bass) Gheo (chitară) cântă încă din anul 2009; iar dacă sunt întrebați ce stil muzical abordează răspund, mai în glumă, mai în serios: post-etno-jazz-metal.

După cum ziceam a fost o sâmbătă ploioasă și astfel am fost chiar surprins când am văzut că s-au strâns un număr chiar decent de persoane în Gambrinus. Mă bucură să știu că există și oameni pasionați de muzică și nu doar de club și bâțâială. Cum am intrat am și zărit mulți cu tricouri Mental Architects, un gest frumos din partea publicului. Băieții de la Fluturi pe Asfalt urcă pe scenă și dau start-ul concertului. Se vede că prind tot mai multă experiență și siguranță; iar pe lângă asta încep să strângă tot mai mulți oameni la concertele lor. Ce nu mi-a plăcut a fost că după ce au terminat FPA, am sesizat câteva persoane care au plecat. Dar in fine. Au început Mental Architects să cânte… moment în care publicul (dispersat prin diferitele colțuri ale localului) s-a strâns urgent într-o mulțime omogenă, în fața scenei. Îmi este foarte greu să descriu prestația acestora, tot ce pot să vă zic este că a fost foarte energică și calculată, se vedea că sunt muzicieni cu experiență. Mental Architects merită tot respectul și stima, deoarece demonstrează că nu doar occidentalii pot face muzică complexă și corectă. Așteptăm cât mai multe evenimente de acest gen. Felicitări BHCB, La Chambre du Chat și Gambrinus Pub; numai evenimente bune ne-ați dat în ultima vreme!

Tudor Buhățel

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This