Pentru ca saptamana trecuta m-am jucat cu obiectivul de 16-35mm care are un pret nu tocmai accesibil oricui, saptamana aceasta am luat in teste un DSLR entry-level. Este vorba de noul D3200 de la Nikon, aparat lansat in luna aprilie a acestui an si disponibil in Romania din luna mai. Mai atractiv si aparte la el ar fi posibilitatea de a-ti lua adaptorul WU-1a wireless cu care te poti juca pe smartphone-ul tau cu Android si sa faci poze de la distanta, acestea fiind transferate usor pe telefon imediat dupa declansare.
Introducere
D3200 este al treilea aparat din gama D3000. Acesta iese in evidenta cu numarul mare de megapixeli (24MP) dar si cu posibilitatea de a inregistra video la 1080p@30 si un ecran de 921k puncte.
Noutatea este adaptorul WI-FI WU-1a cu care poti comunica pe smartphone-uri sau tablete cu Android. Aplicatia o gasiti aici.
Aparatul este destinat incepatorilor astfel ca si meniul vine cu tot felul de ghiduri interactive care te pot ajuta sa intelegi mai bine anumite tehnici. Este de altfel si un aparat foarte simplu, pe intelesul tuturor cum spune si prezentarea oficiala. Este disponibil si in diferite culori, atractiv si pentru fete 🙂
Date tehnice
24.2-megapixel DX-format CMOS sensor
Full HD (1080p) video recording, fulltime AF, control manual al expunerii, intrare de microfon stereo
Modul wireless WU-1a
Ghid Interactiv
Rafala 4 fps
ISO 50 – 12,800
Procesor EXPEED 3 si 11 puncte de AF
WU-1a
Am fost nerabdator sa testez D3200 mai mult pentru acest adaptor WI-FI. L-am bagat in aparat, am descarcat aplicatia si am facut conexiunea. De acolo, totul a fost mai mult decat simplu. Un tutorial despre tot procesul asta gasiti aici.
Ai nevoie de ceva baterie atat pe aparat cat si pe telefon ca sa te poti juca putin. Cam asta ar fi singura problema, ca sa zic asa.
Mi-a placut ca ti se ofera modul de live view si imediat ce s-a facut poza ti se downloadeaza direct pe telefon si astfel sa o share-uiesti pe retelele sociale sau sa o trimiti prin email.

Nikonul D3200 iti poate raspunde usor la intrebarea “Ce DSLR sa-mi cumpar?“.
In cazul in care esti incepator, gama D3000 e perfecta pentru tine. Daca vrei sa incepi de mai sus atunci poti incerca gama D5000 sau un D90.
D3200 vs D90
Avand un D90 de ~2 ani, am facut o comparatie intre cele doua DSLR-uri. Concluzia mea, pe scurt, ar fi ca la D90 nu renunt, inca, desi D3200 m-a surprins de cateva ori.
Am facut cateva teste, cu acelasi obiectiv de kit de 18-55 VR atat pe D3200 cat si pe D90, cu aceleasi setari si de la aceasi distanta.
1/200 cu F5,6 si ISO 200 in stanga si ISO 3200 in dreapta. (imaginele la rezolutie mai mare aici, aici si aici.)
Toate pozele au fost facute cu obiectivul pus pe 55mm (zoom maxim).
Desi obiectivul de 50mm nu se prea “pupa” cu D3200, am facut si cu el un test pe modul manual. (aici imaginea mai mare)
Initial am crezut ca D3200 scoate mult mai bine, mai ales ca pe aparat aratau pozele incredibil de bine. In schimb, pe calculator nu mai era asa. Iar la noise, la fel, nu poti spune ca sta bine la ISO prea ridicat. Toate astea se datoreaza ecranului LCD 😉
De asemeni, la primele teste mi s-a parut ca D3200 ar fi avut un camp vizual mai mare, mai wide, desi faceam acelasi lucru si pe D90 cu acelasi obiectiv. Nu, normal ca nu-i asa, insa oricui o sa i se para asta la inceput.
Totusi contrastul la pozele facute cu D3200 pare mai viu. D3200 are un senzor foarte bun, nu-i de negat, si se vede la cat de bine se descurca. Mie unul mi-a placut foarte mult cum s-a comportat pe timp de zi, ce culori a scos in diferite momente s.a.m.d.
Indiferent ca va luati un DSLR entry level sau ceva mai mult, nu va blocati la obiectivul de kit. Mai ales la D3200 pe care s-a “bagat” un senzor CMOS de 24MP de care nu o sa va puteti bucura daca ramaneti la 18-55mm.
Laudabila aceasta initiativa de la Nikon cu multi megapixeli si un senzor bun (facut chiar de Nikon) insa majoritatea vor umple cardul SD mai repede si… doar atat. Rezolutia maxima este de 6014x4000px iar o poza iti ajunge si la 14mb.
Eu unul am cam renuntat sa trag pe Large. Daca am nevoie de ceva serios trec pe RAW ca sa pot modifica ulterior, altfel pozele “de dat pe net” oricum le pun la rezolutie maxima de 1024×768… apoi mai vine si problema back-up-ului.
Daca va doriti un DSLR, macar luati-va unul bun iar D3200 este cel mai bun entry level la ora actuala!
PRO
- un body bine construit
- calitate foarte buna la imagini
- baterie ok (mai mica decat la D90), de 1030mAh. mi-a placut ca incarcatorul nu mai are cablul ala lung…
- adaptorul WU-1a
- meniul simplu
- video Full HD
- loc pentru microfon extern
- functie de rotate atat pe meniu cat si la playback
- meniul ghid pentru incepatori
CONTRA
- are o mica tendinta de a supraexpune pozele…mai ales afara
- inregistrare mono (cu mic extern nu e asa dar asta e optional)
- ori nu are ori n-am gasit eu dar nu mi-a placut ca ecranul aparatului statea aprins mai tot timpul
- lipsa multor butoane, obisnuinta de la D90
- vizor mic
- lipsa focalizare pentru obiective AF-D
Pe ClujLife avem o singura galerie foto cu D3200. O gasiti aici unde am facut si testele video. Galeria este combinata, atat cu imagini de pe D3200 + 18-55 cat si de pe D90+50fix, dar banuiesc ca se observa diferenta, implicit care poza e facuta cu ce 🙂
O scurta comparatie:
Nikon D3200 il gasiti la pretul de 2999 lei atat la eMag cat si la F64.
Echipa ClujLife foloseste echipament Nikon pentru galeriile foto postate pe site. Pe viitor ce alte aparate / obiective ati dori sa mai testam?
Cum vi se pare D3200?