Strada Universitatii – Cluj

by | Sep 25, 2012 | Articole

Cum v-am promis, dorim sa (re)aducem in atentia tuturor vizitatorilor clujlife, chestiute interesante si frumoase despre orasul nostru.

Articolul de astazi va fi dedicat Strazii Universitatii si incepem cu Biserica Piaristilor sau astazi cunoscuta sub numele de Biserica Universitatii. Acest lacas de cult a fost construit de catre iezuiti la inceputul secolului XVIII, mai precis intre anii 1718 – 1724, in stil baroc. Inauntru, edificiul este bogat ornamentat, detalii specifice acelui curent, iar pe dinafara, aspectul si-l pastreaza sobru. In anul 1776, Imparateasa Maria Terezia a transferat proprietatea bisericii Ordinului Piaristilor. Pana in anul 1959, in fata bisericii se afla o statuie a Fecioarei Maria, care a fost mutata.

Casa Báthory Apor, situata pe strada Universitatii nr. 10, fusese initial Colegiul pentru baietii Sf. Iosif si pana in zilele noastre pastreaza statuia acestui sfant pe frontonul construit in stil baroc. Constructia a durat din 1728 – 1769 si adaposteste bustul lui Stefan Bathory, patronul constructilor iezuite din Cluj-Napoca.

Convictus Nobilum sau Casa Piaristilor a fost construita pentru a functiona ca si internat Iezuit, iar mai apoi ca intrenatul Colegiului Piarist din Cluj. Cea mai frumoasa parte a acestei constructii o reprezinta sala de mese, datorita boltei cilindrice turtita, decorata cu elemente sobre. Acest internat a fost dedicat fiilor de nobili si pretul cazarii era destul de ridicat, astfel foarte multi dintre studenti se luptau pentru o bursa. Astazi, acest edificiul gazduieste variate evenimente culturale, printre care si proiectii ale festivalului TIFF, Comedy Cluj si altele.
Pana in anul 2007 a functionat si Biroul de Informatii al Ambasadei SUA, tot in aceasta cladire.

Strada Universitatii, desi nu foarte lunga, ofera destule atractii trecatorilor. Fie pentru o librarie interesanta, cum este Diverta, cafeneaua Klausenburg sau un magazin inedit de haine si accesorii – Outwear. Pe partea cealalta, gasim renumita Insomnia, cafeneaua Sisters , o alta librarie – Humanitas, apoi Casa TIFF – sediu al activitatilor culturale din cadrul TIFF, si nu in cele din urma, cafeneaua Il Caffe del Centro.

Tags:

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This