Expoziţii foto cu totul formidabile la 18+

Home $ Știri Cluj $ Expoziţii foto cu totul formidabile la 18+

by | May 13, 2013 | Știri Cluj

Un eveniment insolit şi proaspăt, 18+ nu a fost gândit ca un festival de muzică ori de arte vizuale, nu ca o manifestaţie dedicată doar educaţiei şi atelierelor, nu ca o sarabandă de performance-uri, ci ca o experienţă totală, multisenzorială. Pe lângă concertele deosebite pe care le pregăteşte între 17 şi 18 mai, 18+ îşi va etala 2 expoziţii foto formidabile: una compusă din lucrările unor artişti fotografi nevăzători, „Momente nevăzute” şi una alcătuită din 100 de fotografii realizate de 100 de artişti din 100 de oraşe de pe toate continentele sub tema „stereotipuri urbane”.

Momente nevăzute

Expoziţia va pune publicul faţă în faţă cu lucrări furnizate de numeroşi artişti fotografi nevăzători din întreaga lume. Fotografia artiştilor orbi este încă o artă underground. Există o sumedenie de astfel de fotografi în lume care uimesc, zăpăcesc sau chiar tulbură cu expoziţiile lor neobişnuite, reuşind să capteze în lucrările lor un univers nebănuit, aproape inaccesibil celor mai mulţi dintre noi, distraşi constant de frenezia de culori şi de zgomote a unei lumi tot mai agitate. Dacă văzul şi simţul estetic sunt esenţiale în creaţia fotografică, care este atunci secretul acestor artişti care produc artă vizuală tocmai fără aceste elemente cheie? Ne vom întreba după: a fost o expoziţie despre ce nu văd orbii ori despre ce nu văd, de fapt, văzătorii?

 

Stereotipuri urbane

100 de fotografii realizate de 100 de artişti din 100 de oraşe de pe toate continentele. Toate create urmărind o provocare simplă, dar îndrăzneaţă: instantanee foto cu stereotipuri urbane din fiecare din aceste 100 de locaţii de pe întreg Globul. Pe lângă dimensiunea extraordinară a expoziţiei, acest proiect complex surprinde prin caracterul neobişnuit prin care-şi „muşcă” subiectul, reuşind să (re)definească urbanul prin prisma repetitivului, a tiparului şi în acelaşi timp prin cea a diversităţii şi pluralităţii. Insolit. Eclectic. Multicolor.

Un festival multisenzorial

Pe deasupra, 18+ va aduce clujenilor un labirint de 580 de metri pătraţi creat sub tema „1001 metri de poveste românească”. Gândită ca o instalaţie interactivă, labirintul va însoţi şi colora paşii curioşilor care-i vor călca pragul, aidoma unei Şeherezade autentice, de-a lungul celor 1001 metri, cu motive, texturi, culori, sunete, ilustraţii, obiecte, texte tematice, descântece şi legende adunate din toate colţurile ţării. O instalaţie uriaşă care, pe lângă faptul că va fi un spaţiu senzorial excepţional, va reflecta frumuseţea tradiţiei, labirintul popular autentic.

Nu în ultimul rând, 18+ va fi înţesat de expoziţii foto extraordinare, instalaţii care-ţi vor năuci simţurile, workshopuri şi ateliere inventive şi funky! Întregul spaţiu de pe Cetăţuie va fi animat şi provocator, gândit şi construit astfel încât să stimuleze toate simţurile. Fiecare colţ al festivalului va trece prin mâna unor artişti plastici inovativi astfel încât 18+ să însemne pe lângă un program inedit şi un ambient care să ofere atât comfort şi relaxare, cât şi o plăcere nebună de a-l explora. Folosindu-se de diferite instalaţii ingenioase, 18+ va fi o experienţă vizuală, auditivă, tactilă, olfactivă, gustativă şi, de ce nu, mentală totală!

 

Ne vedem, deci, pe Cetăţuie, pe 17 şi 18 mai, la 18+!

Să ne adunăm, Cluj!

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!