Evenimente dedicate poveştilor din spatele Cortinei de Fier

Home $ Cultural $ Carte $ Evenimente dedicate poveştilor din spatele Cortinei de Fier

by | Jan 21, 2014 | Carte, Cinema

În perioada 27-28 ianuarie 2014, vor avea loc la Cluj-Napoca două evenimente complementare, în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului. Proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România” a fost dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Asociația ROST și alte numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene.

Astfel, luni, 27 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc proiecția filmului „În spatele cortinei”, la sala Ioan Muslea a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, Cluj Napoca. „În spatele cortinei” este primul documentar de lung metraj realizat în condiţii tehnice de excepţie care prezintă instaurarea comunismului în România şi câteva din efectele sale tragice asupra populaţiei. Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă. Discuţiile pe marginea subiectului filmului vor continua în aceeași seară, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Proiecția documentarului va fi reluată, marți, 28 ianuarie, ora 21:00, la The Soviet, strada Georges Clemenceau, numărul 2, Cluj-Napoca.

Marți, 28 ianuarie, de la ora 18:00 vor fi lansate la Librăria Book Corner din Cluj-Napoca, un album foto-documentar și două reviste de benzi desenate. Albumul foto-documentar reprezintă prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste și se centrează pe istoria a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija. Cele două volume intitulate „Experimentul Pitești. Umilința” și „Experimentul Pitești. Păpușarii”, fac parte din colecția de benzi desenate dedicată fenomenului Piteşti, una dintre cele mai inumane acțiuni represive din întreaga istorie recentă, care s-a desfășurat între anii 1949-1951.

Printre invitații care vor fi prezenți la evenimentele de lansare îi amintim pe: Ruxandra Cesereanu – conferențiar universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în cadrul Catedrei de literatură comparată și cercetător al universului concentraționar, Radu Preda – lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER) și Alin Mureșan – producător și scenarist al filmului documentar „În Spatele Cortinei”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!