Jazz in the Park 2014

by | Apr 3, 2014 | Festivaluri

Jazz in the Park se întoarce la Cluj-Napoca în primul weekend din iulie

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcul central al orașului, Jazz in the Park, continuă în luna iulie la Cluj-Napoca cu cea de-a doua ediție. Scene pe care se cântă jazz și influențele acestui gen, toate live, pentru persoanele care se plimbă prin parc ori au venit special pentru concerte; muzică bună toată ziua, cu artiști români și străini; prieteni, familie, relaxare și voie bună – toate aceste componente construiesc Jazz in the Park, un concept îmbogățit în acest an cu noi evenimente.

După succesul peste așteptări întregistrat la prima ediție, organizatorii pregătesc de zor ediția cu numărul doi, care se va desfășura în perioada 4-6 iulie și aduce mai multe surprize. Primul cap de afiș anunțat este Mélanie Pain (solista trupei Nouvelle Vague), care va concerta în sala Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în cadrul unui concert extraordinar. „Prin aducerea Melaniei Pain pentru prima dată la Cluj-Napoca extindem festivalul în spații vecine Parcului Central, așa cum este Opera Maghiară, o sală cu o acustică deosebită și care întrunește condițiile exigente ale artistei. Ca o excepție de la evenimentele festivalului, unde accesul este gratuit, capacitatea limitată a sălii ne-a determinat să introducem la acest concert accesul pe bază de bilet”, a explicat Alin Vaida, directorul festivalului. Biletele se vor pune în vânzare din 1 mai, prin biletmaster.ro și la sediul Operei Maghiare.

Născută la Caen, Franța, Mélanie Pain a studiat științe politice și a lucrat în publicitate înainte de a-și începe cariera muzicală. Un demo înregistrat pentru un prieten a ajuns la membrii cunoscutei trupe Nouvelle Vague, care au fost fermecați de talentul tinerei și i-au propus imediat să colaboreze. Au concertat împreună timp de cinci ani, iar în 2009 Mélanie și-a lansat primul album solo, My Name, avându-i alături pe artiști precum Julien Doré, Phoebe Killdeer și Thomas Dybdahl. În 2012, artista a lansat albumul Bye Bye Manchester, pe care l-a promovat în Europa, dar și Australia și Hong Kong. Mélanie a mai concertat în România la București, Timișoara și Alba-Iulia și ajunge acum pentru prima dată la Cluj.

Organizatorii au anunțat și primii invitați confirmați pentru scena din Parcul Central, unde accesul va fi gratuit: Luz Azul, Moonlight Breakfast și Jazzybirds.

Luz Azul este o trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia, care susține spectacole de muzică braziliană. Înființată în 2010 de cinci muzicieni profesioniști, Luz Azul folosește flautul, chitara, contrabasul, saxofonul și tobele pentru a combina sensibilitatea viziunii muzicale clasice cu spiritul și experiența de scenă a jazzului și blues-ului. Pasionați de muzica braziliană, tinerii colaborează constant, din 2011, cu Ambasada Braziliei în Serbia.

Trupa de origine română Moonlight Breakfast s-a înființat în 2011, la București, și a început în forță cariera muzicală prin deschiderea concertului Jamiroquai din Mamaia. În vara anului 2012, artiștii și-au lansat primul album, Shout. Moonlight Breakfast este formată din Bazooka (producător, tobe şi clarinet), Printzu (bass și chitară electrică), Adita (chitară, keys şi sampler) si Christie (voce și sampler), iar de anul trecut muzicienii s-au mutat la Viena. Își caracterizează stilul ca o combinație de „retroelectro” și vocal de jazz – un amestec de soul, jazz, dance, electro și multe altele, care poartă ascultătorii de la clarinetele anilor 40, prin sintetizatoarele anilor 80 și până la sonoritățile din prezent. Alături de Moonlight Breakfast vor veni și cei de la Les Ateliers Nomad, care vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăți reprezentația muzicală.

La Jazz in the Park vor cânta și clujenii de la Jazzybirds, trupă înființată în 2011 și formată din András Szép la pian, Attila Antal la contrabas, Domokos Csergő la tobe, Yolanda Covacinschi (voce) și Zoltán Réman la saxofon. Dorind la început să cânte câteva dintre suitele de jazz ale lui Claude Bolling, tinerii s-au gândit mai apoi să transforme hituri rock în melodii jazz și așa au ajuns să se joace cu genurile muzicale, păstrându-și pregătirea clasică și experimentând în jazz. La începutul anului au anunțat că lucrează la albumul de debut. Jazzybirds nu sunt străini de festival: în august 2013, ei au susținut, alături de Vița de Vie acustic, un concert special în Parcul Central: „Jazz in the Park – pentru prieteni”.

„Vom avea aproximativ 20 de trupe și artiști care să însuflețească Parcul Central pe perioada celor trei zile de festival. Spectatorilor le pregătim activități diverse pentru toată ziua, astfel încât să vină aici să-și bea cafeaua de dimineață și să plece acasă doar după căderea întunericului. Pentru că anul trecut vremea a fost capricioasă, pregătim și alternative pentru ca festivalul să se desfășoare în condiții excelente și în caz de ploaie”, a mai declarat Alin Vaida.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This